Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel: nincs helye Németországban antiszemitizmusnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az antiszemitizmus elleni jövő heti tüntetésen való részvételre buzdította a németeket szombaton Angela Merkel.

A német kancellár szokásos heti üzenetében kijelentette, ő és a kormánya mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a zsidóellenességnek "esélye se legyen" Németországban.

Aggodalmat keltett Németországban, hogy a gázai övezeti izraeli offenzíva elleni közelmúltbeli tüntetések antiszemita felhangot kaptak.

Júliusban gyújtópalackos támadás ért egy zsinagógát a nyugat-németországi Wuppertalban, Berlinben pedig megvertek az utcán egy kipát viselő férfit.

75 évvel a második világháború és a holokauszt után változatlanul kiemelkedő fontosságú, hogy a németországi zsidók biztonságban érezzék magukat - hangsúlyozta a kancellár. Merkel aggodalmának adott hangot amiatt, hogy zsidó intézmények rendőrségi védelemre szorulnak Németországban.

"Határozottan üldöznünk kell az antiszemitizmus minden jelét" - jelentette ki.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa a jövő vasárnapra tüntetést hirdetett meg Berlinbe a Brandenburgi kapuhoz az antiszemitizmus ellen. "Remélhetőleg a lehető legtöbb ember lesz ott, hogy megmutassuk: mindenkit, aki itt él, megvédünk" - mondta Merkel.

A kancellár üdvözölte, hogy a második világháború óta ismét felvirágzott a zsidó kultúra Németországon. 1933-ban, a nácik hatalomra jutásakor mintegy félmillió főt tett ki a németországi zsidóság létszáma. A második világháború végére a tömeges gyilkosságok és a kivándorlás következtében számuk nagyjából 30 ezerre csökkent. Ma mintegy kétszázezer főt számlál a németországi zsidó közösség.