Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jóváhagyta a török parlament az új kormányt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jóváhagyta a török parlament szombaton az új, Ahmet Davutoglu vezetése alatt felállt kormány összetételét.

A Davutoglu-kormány 306 támogató szavazatot és 133 ellenszavazatot kapott az 536 tagú parlamentben. A kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) többséggel, 312 képviselővel rendelkezik a parlamentben, ezért a szavazásnak csak formális jelentősége volt.

Az új török miniszterelnök még az előző héten jelentette be a miniszterjelöltek nevét. A kormány összetétele arra utal, hogy nem várható irányváltás az előző miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan kormányzása alatt, 2003 óta folytatott politikában. Davutoglu, aki külügyminiszterként szolgált az előző kabinetben, a külügyi tárca élére Mevlüt Cavusoglut nevezte ki. Cavusoglu hivatásos diplomata, és eddig az európai uniós ügyekért felelt. A fontosabb gazdaságpolitikai tárcák élén nem történt változás. Mehmet Simsek pénzügy-, Nihat Zeybecki gazdasági, Taner Yildiza energiaügyi miniszter maradt.

Davutoglu az előző héten, miniszterjelöltjeinek névsorát ismertetve kijelentette, az új kormány is érvényesnek tekinti az a célkitűzést, hogy Törökország bekerüljön a világ tíz legerősebb gazdasága közé és csatlakozzon az Európai Unióhoz. Egy "új Törökország" felépítését ígérte, és azt, hogy folytatja a mintegy harminc éve tartó kurd felkelés befejezésére irányuló törekvéseket.

Törökország korábbi miniszterelnökét, Recep Tayyip Erdogant augusztus 10-én államfővé választották. Erdogan tizenhárom év kormányzás után adta át az AKP iszlamista-konzervatív párt vezetését Davutoglunak, és őt nevezte ki miniszterelnöknek is.