Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Navracsics Tibor biztosjelölt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Befejezte az uniós biztosjelöltekkel folytatott konzultációit az Európai Bizottság megválasztott elnöke. A politikusok között szerepel Navracsics Tibor is. Az azonban csak jövő héten derül ki, hogy ki melyik posztot kapja.

"Kész vagyok. 27 interjú 3 nap alatt. Kilenc hölgy az eddigi négy helyett" - Twitter oldalán így jelentette be az Európai bizottság megválasztott elnöke, hogy végére ért a jelöltek meghallgatásának. Jean-Calude Juncker azóta elküldte a biztosjelöltek nevét tartalmazó listát a soros elnökséget ellátó Olaszország kormányfőjének. A politikusok között szerepel Navracsics Tibor is.

A javaslatról első körben a tagállamok képviselőit tömörítő tanács dönt, ezt követően jelenti be a bizottság megválasztott elnöke, hogy kinek milyen feladatot szán. Erre várhatóan jövő hét elején kerül sor.

Sajtóhírek szerint Navracsics Tibornak, a külgazdasági és külügyminisztérium jelenlegi vezetőjének a kereskedelmi, a vám vagy a nemzetközi fejlesztési portfóliót ajánlotta a luxemburgi politikus. Szakértők utóbbi kettő valamelyikét tartják valószínűbbnek.

A biztosi posztok jelöltjeinek jövő heti ismertetése után a 27-eket egyenként meghallgatják majd az Európai Parlament szakbizottságai, majd az EP plenáris ülésén egy vokssal dönt az új Európai Bizottságról. Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, az EP szocialista frakciója nem támogatja Navracsics Tibor biztosjelölt kinevezését.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményben szólította fel a magyar szocialistákat, hogy a pártpolitikai érdekeken felülemelkedve és a nemzeti érdekkel összhangban támogassák Navracsics Tibor magyar biztosjelöltet.

Hanganyag: Király István Dániel