Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar filmek a Torontói Filmfesztiválon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két magyar produkció, Hajdu Szabolcs Délibáb című "westernje" és Fabricius Gábor Sintér című rövidfilmje is szerepel a csütörtökön kezdődő Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), az őszi filmszezon egyik legjelentősebb filmmustráján.

A tíznapos fesztiválon több mint 280 alkotást mutatnak be. Az Észak-Amerika legnagyobb filmes seregszemléjének tartott rendezvény az előttünk álló filmes díjszezon fontos ugródeszkája. Piers Handling, a TIFF igazgatója szerint a csúcsszekciókban vetített filmek számára kulcsfontosságú, hogy kampányuk már az őszi mustrákon elkezdődjön.

A TIFF a Robert Downey jr. és Robert Duvall főszereplésével készült The Judge című bírósági drámával nyílik meg. A fesztiváligazgató "megindító, színes történetként" írta le a produkciót, amely "a családról, kötelességről és a múltra emlékezés fontosságáról" szól. Downey jr. nagyvárosi ügyvédet alakít, aki hazatér kis szülővárosába, amikor kiderül, hogy a bíróként ott dolgozó apját (Duvall) gyilkossággal vádolják.

A fesztivál legnagyobb izgalommal várt alkotásai közé tartozik a második világháborús legendás brit kódfejtőről, és homoszexualitása miatti meghurcolásáról szóló The Imitation Game Benedict Cumberbatch főszereplésével, a Wild című túrázós dráma Reese Witherspoonnal, Jason Reitman Men, Women and Children című vígjátéka, a Foxcatcher című bokszdráma Channing Tatummal és Mark Ruffalóval, valamint a The Theory of Everything című Stephen Hawkingról szóló brit életrajzi film. A kanadai mustrát Alan Rickman XIV. Lajos udvarában játszódó, A Little Chaos című drámájának világpremierje zárja.

A fesztiválközönség a Beach Boys frontemberéről, Brian Wilsonról készült Love & Mercy című munkát és a sakklegendáról, Bobby Fischerről szóló Pawn Sacrifice című filmet is láthatja. Richard Gere a Time Out, Kevin Costner pedig a Black and White című drámában tér vissza a filmvászonra.

Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjének a filmfesztiválon lesz a világpremierje.
A rendező a western műfaját újraértelmezve a modernkori rabszolgatartásról forgatott mozifilmet nemzetközi stábbal a Hortobágyon. A produkció irodalmi alapja a Ház a térkép szélén című Tar Sándor-novella.

Fabricius Gábor Sintér című rövidfilmje a TIFF idén először meghirdetett Short Cuts programjában látható majd. A 12 perces akciófilm egy visszavonult bokszolóról szól, aki súlyos kompromisszumra kényszerül, hogy el tudja tartani beteg édesanyját és munkanélküli barátnőjét.

A TIFF-re számos sztár elkíséri filmjét, a nagy nevek között tűnik fel Denzel Washington, aki a The Equalizer című bosszúdrámával érkezik, John Stewart, aki Rosewater című debütáló rendezését mutatja be vagy Bill Murray, akitől a St. Vincent című filmet nézheti meg a közönség, és a két alkotással (Maglehorn, The Humbling) szereplő Al Pacino.

A torontói mustrán a nézők szavaznak a fesztivál legjobb filmjéről. Tavaly a később több Oscarral jutalmazott 12 év rabszolgaság kapta a közönségdíjat.