eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Juncker véglegesítette a biztos-jelöltek listáját

Az uniós előírásoknak megfelelően Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke elküldte a biztosok nevét tartalmazó listát Matteo Renzinek, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Olaszország kormányfőjének - közölte pénteken az Európai Bizottság.

Az uniós szerződés értelmében a tagállamok képviselőit tömörítő tanács jóváhagyása szükséges a listához, majd ha ez megvan, a névsort közzé kell tenni az Európai Unió hivatalos közlönyében. Juncker majd csak ezt követően jelenti be, hogyan tervezi megszervezni a brüsszeli testület munkáját, és abban kinek milyen feladatot szán. Erre a jövő hét közepén kerülhet sor - derül ki a bizottság közleményéből.

A feladatok elosztását követően az Európai Parlament (EP) szakbizottságai meghallgatják a jelölteket, majd az EP plenáris ülése egyben szavaz az egész testületről. Ha a bizottság megkapja a többség támogatását, a tanács ötéves időtartamra kinevezi a brüsszeli testületet.

Ha a tanács elfogadja Juncker listáját, a következő politikusok készülhetnek majd meghallgatásokra az EP-ben: a litván Vytenis Andriukaitis, az észt Andrus Ansip, a spanyol Miguel Arias Canete, a görög Dimitrisz Avramopulosz, a lengyel Elzbieta Bienkowska, a szlovén Alenka Bratusek, a román Corina Cretu, a lett Valdis Dombrovskis, a bolgár Krisztalina Georgieva, az osztrák Johannes Hahn, a brit Jonathan Hill, az ír Phil Hogan, a cseh Vera Jourová, a finn Jyrki Katainen, a svéd Cecilia Malmström, a horvát Neven Mimica, a portugál Carlos Moedas, a francia Pierre Moscovici, a magyar Navracsics Tibor, a német Günther Oettinger, a szlovák Maros Sefcovic, a ciprusi Hrisztosz Sztilianidisz, a belga Marianne Thyssen, a holland Frans Timmermans, a máltai Karmeni Vella és a dán Margrethe Vestager.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×