eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma

Hadrendbe állítják a második készülő brit repülőgép-hordozót is

A korábbi tervekkel ellentétben nemcsak az egyik, hanem mindkét készülő repülőgép-hordozót hadrendbe állítja a brit királyi haditengerészet - jelentette be a pénteken véget ért walesi NATO-csúcs záró sajtóértekezletén a brit miniszterelnök.

David Cameron közölte: e döntéssel lehet biztosítani, hogy Nagy-Britannia mindig készenlétben tarthasson legalább egy bevethető repülőgép-hordozót.

Nagy-Britannia két repülőgép-hordozót épít, de egyikük, a Prince of Wales sorsa a kormány által 2010-ben elvégzett stratégiai felülvizsgálat óta bizonytalan volt. Az akkori döntés alapján ezt a hajót nem állították volna hadrendbe, hanem vagy eladták volna, vagy konzervált állapotban, szárazdokkban tartották volna későbbi döntésig.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a pénzügyi válság idején hatalmasra duzzadt költségvetési deficit leszorítása végett reálértéken 8 százalékkal tervezte csökkenteni 2015-ig Nagy-Britannia védelmi költségvetését. Ennek már áldozatául esett a királyi haditengerészet korábbi zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó, több más hadihajóval együtt. Emellett kivonták a szolgálatból a hordozókról helyből felszállni képes Harrier harci gépeket is.

Az Ark Royal leszerelése óta Nagy-Britanniának nincs repülőgép-hordozó kapacitása, csak egy helikopter-hordozó áll jelenleg hadrendben.

A NATO-tagországok a walesi NATO-csúcson azonban - tekintettel az ukrán válság fejleményeire - megállapodtak, hogy visszafordítják a védelmi kiadások csökkentésének folyamatát.

Cameron szerint a brit kormány e kötelezettségvállalás jegyében döntött arról, hogy mindkét készülő repülőgép-hordozót hadrendbe állítja.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia egyike "azon néhány" NATO-tagállamnak, amelyek hazai össztermékük (GDP) 2 százalékánál többet fordítanak védelmi kiadásokra.

A minimum 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetés a NATO általános elvárása a tagállamokkal szemben, ám ennek a szövetség 28 tagjából jelenleg mindössze négy tesz eleget.

A készülő két brit repülőgép-hordozó, a Prince of Wales és a Queen Elizabeth együttes beruházási költsége 6,2 milliárd font (csaknem 2500 milliárd forint), ami a kétszerese az eredeti előirányzatnak.

A Queen Elizabethet II. Erzsébet királynő már júliusban hivatalosan felavatta a kelet-skóciai Rosyth hajógyárában. A két új repülőgép-hordozót azonban a tervek szerint csak 2017-ben bocsátják vízre, és 2020-ban állítják hadrendbe.

Ez a két legnagyobb hadihajó, amelyet Nagy-Britanniában a brit királyi haditengerészet számára valaha is építettek. Vízkiszorításuk 65 ezer tonna, hosszuk 280 méter, legénységük - a haditengerészeti és a repülőszemélyzettel együtt - egyenként 1600 főből áll majd.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×