Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zaharcsenko: a lázadók leteszik a fegyvert, ha a kormányerők is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az oroszbarát lázadók készek letenni a fegyvert Kelet-Ukrajnában, ha az ukrán kormányerők is így tesznek - mondta szerdán Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke.

A Russia Today orosz állami televízió hírportáljának jelentése szerint a donyecki szakadár terület vezetője kifejtette azt is: ehhez Kijevnek meg kell szereznie a kormány oldalán harcoló irreguláris erőknek - így a Jobboldali Szektor önkéntes zászlóaljainak -, akárcsak a zsoldosoknak is a beleegyezését.

Zaharcsenko ugyanakkor hozzátette: ezek az erők korábban szabotálták a már meglévő egyezségeket. Úgy vélte: a lázadók legutóbbi harci sikerei megnövelik az esélyét annak, hogy sikerüljön megegyezésre bírni Petro Porosenko elnök kormányát.

Miroszlav Rudenko, a Donyec-medence úgynevezett népfelkelőinek parancsnoka a nap folyamán már hasonlóan reagált az orosz államfő béketervére. Kijelentette, hogy a Donyec-medencei felkelők készek felhagyni a harci cselekményekkel, ha Kijev visszavonja csapatait a lakott településektől, vagy ami még jobb, a "donyecki népköztársaság" egész területéről.

Azt mondta: az ukrán csapatok visszavonása esetén "nem lesz semmi értelme a konfliktus erőszakos megoldásának, és akkor, természetesen nem fogunk harcolni". A délkelet-ukrajnai felkelővezér azt is lehetségesnek tartotta, hogy a szembenálló felek kicseréljék egymással minden foglyukat.