eur:
394.33
usd:
371.42
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Speciális alapot hoztak létre a kínai nagy fal védelmére

Külön pénzügyi alapot hoztak létre Kínában a világörökség részét képező, de igen rossz állapotban lévő nagy fal megőrzésére és javítási munkáinak finanszírozására.

A Nagy Fal Védelmi Alap elnevezésű programot a magán és vállalati adományozóktól beérkező felajánlások központi kezelésére hozták létre. A 18 millió jüannal (700 millió forint) induló civil alap felállítását a Kínai Kulturális Relikviák Megőrzésének Alapítványa kezdeményezte, kifejezetten azzal a céllal, hogy a befolyó összegekből a nagy fal javítását, megőrzését finanszírozzák.

Az alap felállításának ideje egybe esik Teng Hsziao-ping reformista politikusnak a fal megőrzését sürgető, 30 évvel ezelőtti beszédével. Teng a fal nemzeti öntudatban játszott szerepét felismerve 1984-ben átfogó rekonstrukciós kampányt hirdetett, arra szólítva fel a kínaiakat, "szeressétek Kínát és állítsátok helyre a nagy falat".

A Kína egyik jelképének számító nagy fal elhanyagolt állapotára az elmúlt hónapokban szakemberek és újságcikkek tucatjai hívták fel a figyelmet. Az építmény állapotát, megőrzését, javításának lehetőségeit 1987 óta figyelemmel kísérő kínai Nagy Fal Társaság főtitkára, Vu Kuo-csiang szerint a Ming-dinasztia kori (1368-1644) fal részének háromnegyedét nem megfelelőképp tartják fenn, a 8850 kilométeres építménynek mindössze tíz százaléka van ma jónak nevezhető állapotban.

A fal fenntartására nem fordítanak elég pénzt, emellett a felelőtlen ipari fejlesztés, a helyi lakosság rombolása, az illegális bányászat okozza a legnagyobb gondokat. Az időjárás viszontagságai és a természeti jelenségek, mint földrengés, áradás nagymértékben hozzájárulnak a fal pusztulásához, de azt mindenek előtt az emberi tevékenység idézi elő, mely ráadásul mind nagyobb méreteket ölt. A helyi építkezési projekteknél nem veszik figyelembe a fal fenntartásának fontosságát, a lakosok büntetlenül hordják el az építmény köveit és a földet saját házaik építkezéseihez.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×