eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Ez a csúcs meghatározza a NATO jövőjét"

Az orosz-ukrán konfliktus, az Iszlám állam elleni fellépés és az afganisztáni ISAF misszió utáni időszak is szerepel a NATO csütörtökön kezdődött kétnapos csúcstalálkozójának témai között.

"A szövetség történetének egyik legfontosabb ülésére kerül most sor. Döntő csúcstalálkozó a döntő pillanatban, a biztonsági környezet drámaian megváltozott" - így értékelte az észak-atlanti szövetség kétnapos walesi csúcstalálkozóját a szervezet hónap végén leköszönő főtitkára Anders Fogh Rasmussen, aki azt mondta, Oroszország támadást intézett Ukrajna ellen. A kihívások között említette az úgynevezett Iszlám Állam megjelenését is.

"Ez a csúcs meghatározza a NATO jövőjét" - mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy fontos helyen szerepel a tagországok katonai kiadásainak kérdése, a mostani ülésen - mint állította - megfordítják a katonai kiadások csökkenő trendjét. A dél-walesi Newportban a NATO-országok állam-, és kormányfői elsősorban az Ukrajnával szembeni agresszív orosz magatartásra adandó nyugati válaszról, valamint a szövetség jövőjéről tárgyalnak, egyebek közt az év végén befejeződő afganisztáni ISAF misszió utáni teendőkről. Az ülésen a vezetők találkoznak Petro Porosenko ukrán elnökkel is, a NATO Ukrajna-bizottság ülésén. Kiemelt helyen szerepel az iraki biztonsági helyzet is.

A házigazda brit miniszterelnök, David Cameron nem zárta ki annak lehetőségét, hogy London katonai akciót indít az Iszlám Állam ellen.

"A mostani csúcson a tagországok vezetői egyebek közt arról egyeztetnek, milyen segítséget nyújtsanak az iszlám szélsőségesek által veszélyeztetett országoknak, például Jordánia fegyveres erejének, hogy Amman saját területe és országa lakóinak biztonságát szavatolni tudja" - mondta David Cameron a CNN-nek nyilatkozva.

A brit kormányfő Barack Obama amerikai elnökkel közös jegyzett cikkében, ami az ülés kezdetén a The Timesban jelent meg azt írja, a két nemzet szembeszáll a szélsőséges csoporttal, a két amerikai újságíró brutális kivégzésére utalva közölték, egyik országot sem tudják megfélemlíteni barbár gyilkosok.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×