Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Ez a csúcs meghatározza a NATO jövőjét"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az orosz-ukrán konfliktus, az Iszlám állam elleni fellépés és az afganisztáni ISAF misszió utáni időszak is szerepel a NATO csütörtökön kezdődött kétnapos csúcstalálkozójának témai között.

"A szövetség történetének egyik legfontosabb ülésére kerül most sor. Döntő csúcstalálkozó a döntő pillanatban, a biztonsági környezet drámaian megváltozott" - így értékelte az észak-atlanti szövetség kétnapos walesi csúcstalálkozóját a szervezet hónap végén leköszönő főtitkára Anders Fogh Rasmussen, aki azt mondta, Oroszország támadást intézett Ukrajna ellen. A kihívások között említette az úgynevezett Iszlám Állam megjelenését is.

"Ez a csúcs meghatározza a NATO jövőjét" - mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy fontos helyen szerepel a tagországok katonai kiadásainak kérdése, a mostani ülésen - mint állította - megfordítják a katonai kiadások csökkenő trendjét. A dél-walesi Newportban a NATO-országok állam-, és kormányfői elsősorban az Ukrajnával szembeni agresszív orosz magatartásra adandó nyugati válaszról, valamint a szövetség jövőjéről tárgyalnak, egyebek közt az év végén befejeződő afganisztáni ISAF misszió utáni teendőkről. Az ülésen a vezetők találkoznak Petro Porosenko ukrán elnökkel is, a NATO Ukrajna-bizottság ülésén. Kiemelt helyen szerepel az iraki biztonsági helyzet is.

A házigazda brit miniszterelnök, David Cameron nem zárta ki annak lehetőségét, hogy London katonai akciót indít az Iszlám Állam ellen.

"A mostani csúcson a tagországok vezetői egyebek közt arról egyeztetnek, milyen segítséget nyújtsanak az iszlám szélsőségesek által veszélyeztetett országoknak, például Jordánia fegyveres erejének, hogy Amman saját területe és országa lakóinak biztonságát szavatolni tudja" - mondta David Cameron a CNN-nek nyilatkozva.

A brit kormányfő Barack Obama amerikai elnökkel közös jegyzett cikkében, ami az ülés kezdetén a The Timesban jelent meg azt írja, a két nemzet szembeszáll a szélsőséges csoporttal, a két amerikai újságíró brutális kivégzésére utalva közölték, egyik országot sem tudják megfélemlíteni barbár gyilkosok.

Hanganyag: Király István Dániel