Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ukrajnai béke esélyeiről egyeztetett Porosenko és Merkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kelet-ukrajnai béke esélyeiről egyeztetett szerda este telefonon az ukrán elnök és a német kancellár.

A német kormány tájékoztatása szerint Angela Merkel és Petro Porosenko Oroszország álláspontjáról, valamint a fegyverszünetről tárgyalt. A kancellár méltatta, hogy az ukrán elnök kész a tűzszünetre, és üdvözölte, hogy az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ), Ukrajna és Oroszország képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport pénteken már meg is állapodhat a békéhez vezető út első lépéseiről a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselőivel.

Angela Merkel reményét fejezte ki, hogy kétoldalú tűzszünet születik majd, Oroszország pedig elkötelezett marad az iránt, hogy gátat szab a fegyverek és a harcosok további Ukrajnába áramlásának.

Ukrán tájékoztatás szerint Porosenko szintén üdvözölte, hogy Oroszország késznek mutatkozik egy megállapodásra, amely talán már pénteken megszületik a kontaktcsoport minszki ülésén. Az elnök reméli, hogy a kilátásba helyezett tűzszünetet az oroszbarát szakadárok is betartják majd.

Brit kormánykörökből származó információk szerint a német kancellár, az amerikai és a francia elnök, a brit és az olasz miniszterelnök még a NATO csütörtök-pénteki walesi csúcsértekezletének kezdete előtt megbeszélést folytat majd az ukrán elnökkel. Barack Obama, Angela Merkel, Francois Hollande, David Cameron és Matteo Renzi az ukrán válság legújabb fejleményeit vitatja meg Porosenkóval. A találkozó üzenete lesz annak, hogy a nyugati államok kiállnak Ukrajna szuverenitása mellett, és Oroszországtól várják, hogy enyhítse a feszültséget - jelezték a brit források.