eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Amerikai zavargások - Szövetségi vizsgálat indult a rendőrség ellen

Széles körű szövetségi vizsgálat indult a fegusoni rendőrség ellen, amelynek egyik tagja augusztus 9-én agyonlőtt egy fegyvertelen afroamerikai tizenévest - jelentette be csütörtökön Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

Fergusonban, St. Louis egyik elővárosában két hétig tartó zavargások törtek ki a 18 éves Michael Brown halála nyomán. A konkrét ügyben már indult egy polgárjogi szövetségi vizsgálat. Az igazságügyi tárca az újabb eljárás keretében azt kívánja tisztázni, hogy alkalmaz-e megkülönböztetést a 70 százalékban feketék lakta településen működő, de csaknem kizárólag fehérekből álló rendőrség, valamint azt is, hogy a rendfenntartó testület tagjai mikor és hogyan alkalmaznak erőt, miként tartóztatják le és állítják elő a gyanúsítottakat és hogyan bánnak a börtönben a foglyokkal.

Eric Holder kijelentette, hogy Fergusonban járva számos panaszt és aggályt hallott a helyi rendőrség fellépésével és összetételével kapcsolatban. A fergusoni rendőrség üdvözölte a vizsgálatot.

Az amerikai igazságügyi tárca az elmúlt öt év során több mint 20 település rendőrségével kapcsolatban indított hasonló vizsgálatot. Ez több mint a duplája az előző fél évtizedben elvégzett ilyen eljárásoknak. A tárca jelenleg 14 helyi rendőrség esetében felügyeli az eljárási gyakorlat átalakítását.

A Brown halála ügyében folytatott szövetségi nyomozás még nem zárult le, és a nagyesküdtszék még mindig nem döntötte el, hogy emeljen-e vádat a fegyverét használó rendőr, Darren Wilson ellen.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×