eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Óva int Mario Draghi szavainak egyoldalú értelmezésétől az EKB egyik igazgatósági tagja

Sabine Lautenschläger, az Európai Központi Bank igazgatóságának egyik tagja óva intett Mario Draghi EKB-elnök egyik közelmúltbeli, a pénz- és tőkepiacokat is megmozgató előadásának egyoldalú értelmezésétől.

Lautenschläger szerdán Frankfurtban egy bankárok részvételével tartott tanácskozáson kifejtette: az ő értelmezésében Draghi beszédének fő üzenete az volt, hogy a jelenlegi gazdasági problémák megoldásában a legfontosabb eszközök a strukturális reformok, amelyek végrehajtása nélkül a versenyképesség hiányától szenvedő országok semmit nem érnek el közép- és hosszú távon.

Augusztus végén az amerikai Jackson Hole-ban, a jegybankelnökök éves tanácskozásán Mario Draghi kijelentette, hogy "nagyon gyorsan halad előre" az EKB készülődése adóssággal támogatott értékpapírok piaci vásárlására - a mennyiségi enyhítés megkezdésére -, ami hozzá fog járulni a likviditás és a kereslet növeléséhez. A kereslet élénkítése érdekében egyensúlyos, de növekedésbarát költségvetési politikát sürgetett az euróövezeti kormányoktól is, mondván, hogy a jelenlegi, szinte inflációmentes időkben károsabb lehet, ha a döntéshozók "túl keveset" tesznek a munkanélküliség ellen, mintha "túl sokat", és ezzel esetleg növelik "a bér- és árnyomást" is.

Az EKB-elnök szavait sokan úgy értelmezték, mint felhívást a kormányokhoz, hogy a fogyasztás ösztönzésének érdekében felhagyhatnak a szigorú költségvetési politikával, azzal együtt is, hogy ismét növekedne államadósságuk.

"Ez nagyon egyoldalú értelmezése" Draghi beszédének - figyelmeztetett Sabine Lautenschläger, aki korábban a német jegybank alelnöke volt.

Az európai közös kötvény kibocsátásával - amelyet Németország kategorikusan elutasít - kapcsolatban feltett kérdésre Lautenschläger kijelentette: az EKB elvileg nem ellenzi. Mindazonáltal meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy "továbbra is érezze minden állam a nyomást a reformok folytatásának érdekében" - tette hozzá.

Az euróövezet monetáris politikáját és a kamatlábakat meghatározó kormányzótanács csütörtökön ülésezik. Számos elemző úgy gondolja, hogy konkrét intézkedéseket fogadnak el a gazdaság élénkítését célzó monetáris enyhítés jegyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×