Óva int Mario Draghi szavainak egyoldalú értelmezésétől az EKB egyik igazgatósági tagja

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 3. 19:36
Sabine Lautenschläger, az Európai Központi Bank igazgatóságának egyik tagja óva intett Mario Draghi EKB-elnök egyik közelmúltbeli, a pénz- és tőkepiacokat is megmozgató előadásának egyoldalú értelmezésétől.

Lautenschläger szerdán Frankfurtban egy bankárok részvételével tartott tanácskozáson kifejtette: az ő értelmezésében Draghi beszédének fő üzenete az volt, hogy a jelenlegi gazdasági problémák megoldásában a legfontosabb eszközök a strukturális reformok, amelyek végrehajtása nélkül a versenyképesség hiányától szenvedő országok semmit nem érnek el közép- és hosszú távon.

Augusztus végén az amerikai Jackson Hole-ban, a jegybankelnökök éves tanácskozásán Mario Draghi kijelentette, hogy "nagyon gyorsan halad előre" az EKB készülődése adóssággal támogatott értékpapírok piaci vásárlására - a mennyiségi enyhítés megkezdésére -, ami hozzá fog járulni a likviditás és a kereslet növeléséhez. A kereslet élénkítése érdekében egyensúlyos, de növekedésbarát költségvetési politikát sürgetett az euróövezeti kormányoktól is, mondván, hogy a jelenlegi, szinte inflációmentes időkben károsabb lehet, ha a döntéshozók "túl keveset" tesznek a munkanélküliség ellen, mintha "túl sokat", és ezzel esetleg növelik "a bér- és árnyomást" is.

Az EKB-elnök szavait sokan úgy értelmezték, mint felhívást a kormányokhoz, hogy a fogyasztás ösztönzésének érdekében felhagyhatnak a szigorú költségvetési politikával, azzal együtt is, hogy ismét növekedne államadósságuk.

"Ez nagyon egyoldalú értelmezése" Draghi beszédének - figyelmeztetett Sabine Lautenschläger, aki korábban a német jegybank alelnöke volt.

Az európai közös kötvény kibocsátásával - amelyet Németország kategorikusan elutasít - kapcsolatban feltett kérdésre Lautenschläger kijelentette: az EKB elvileg nem ellenzi. Mindazonáltal meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy "továbbra is érezze minden állam a nyomást a reformok folytatásának érdekében" - tette hozzá.

Az euróövezet monetáris politikáját és a kamatlábakat meghatározó kormányzótanács csütörtökön ülésezik. Számos elemző úgy gondolja, hogy konkrét intézkedéseket fogadnak el a gazdaság élénkítését célzó monetáris enyhítés jegyében.