Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meghalt egy orosz fotóriporter Ukrajnában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Életét vesztette egy orosz fotóriporter Ukrajnában - közölte az Oroszország Ma állami sajtóvállat szerdán.

Andrej Sztyenyin egy hónapja tűnt el a kelet-ukrajnai Sznyizne város környékén, ahol az orosz-ukrán határszakaszért folyt a harc. Minthogy a mobiltelefonja mindvégig a hálózatban volt, munkatársai, családtagjai mindezidáig azt remélték, hogy a fotós még életben van. Most azonban kiderült, hogy augusztus 5-én meghalt.

Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozóhivatal szóvivője azt mondta, hogy Sztyenyin ukrán menekültek megtámadásakor, a Sznizsne és Dmitrivka közötti úton vesztette életét.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió beszámolója szerint harckocsitűzbe került az a gépkocsioszlop, amelynek egyik autójában az orosz fotós utazott a harcok helyszínére. "Ráadásul egy gránátot is dobtak a gépkocsiba" - tette hozzá a tévé.

"Bizonyítékok egész sora, közöttük az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szakértőinek vizsgálata is arra utal, hogy ismét egy barbár gyilkosságról van szó, ismét az ukrán fegyveres szervezetek és a nemzeti gárdisták keze van benne, amelyek a szemtanúk szerint azt a területet tartották ellenőrzésük alatt, ahol megtalálták a szétlőtt gépkocsikat, közöttük azt is, amelyben Andrej Sztyenyin holttestét is fellelték" - közölte Dmitrij Kiszeljov, a médiacég vezérigazgatója. A szakember számtalanszor élesen bírálta az ukrán vezetést a Rosszija 1 nevű állami tévécsatornán futó műsorában.

A 33 éves orosz fotós az Oroszország Ma céghez tartozó Ria Novosztyi hírügynökség munkatársa volt. Szíriában, Egyiptomban, Líbiában és a világ más, úgynevezett forró pontjain dolgozott, munkáit a világ vezető hírügynökségei, lapjai használták.

Az orosz külügyminisztérium "Andrej Sztenyin meggyilkolásának alapos és előítéletektől mentes vizsgálatát és a felelősök szigorú megbüntetését" követelte Kijevtől. A tárcánál emlékeztettek arra, hogy az utóbbi néhány hónap alatt 4 orosz újságírót veszítettek el Ukrajnában.

Igor Kornyeljuk riporter és Anton Volosin hangmérnök, az orosz állami televízió munkatársai június 17-én, a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében aknatűzben haltak meg. Rajtuk kívül a Donyec-medencében vesztette életét június 30-án Anatolij Kljan, az orosz Pervij kanal állami tévécsatorna operatőre is.

Dunja Mijatovics, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószabadsággal foglakozó képviselője Andrej Sztyenyin halálával kapcsolatosan a sajtó munkatársainak meggyilkolásával és megtámadásával kapcsolatos valamennyi ukrajnai eset gyors és hatékony kivizsgálására szólította fel az ukrán hatalmat.