eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

Meggyógyult egy ebolás brit férfi

Gyógyultnak nyilvánították és kiengedték a kórházból azt a brit férfit, akit hazaszállítottak Nagy-Britanniába, mert a nyugat-afrikai Sierra Leonéban megbetegedett az Ebola-vírustól.

A 29 éves William Pooley tíz nap után elhagyhatta a londoni Royal Free Hospital kórházat - olvasható az egészségügyi intézmény által kiadott sajtóközleményben.

"Különlegesen szerencsésnek érzem magam" - mondta a férfi, aki egy jótékonysági szervezet egészségügyi szakértőjeként az Ebola-járvány leküzdésében segédkezett a Sierra Leone-i hatóságoknak.

Pooley volt az első brit állampolgár a nyugat-afrikai térséget sújtó járvány kitörése óta, akinek a szervezetében kimutatták a vírus jelenlétét. A férfit augusztus 24-én szállították haza a brit Királyi Légierő (RAF) egyik C-17-es szállítógépén, mielőtt megkezdték az ápolását egy ZMapp nevű kísérleti gyógyszerrel a kórház speciális elkülönítő részlegében.

A gyógyszer hatékonysága egyelőre nem bizonyított. Két amerikai ebolás beteget néhány héttel ezelőtt kiengedtek a kórházból, miután gyógyultnak nyilvánították őket, egy kísérleti gyógyszerrel kezelt libériai Ebola-fertőzött viszont nemrégiben életét vesztette.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint ezerötszázötvenen haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×