Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magrisnak ítélték a rangos latin irodalmi díjat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Claudio Magris olasz írónak, a Mitteleurópa fogalma megalkotójának ítélték oda a Guadalajarai Nemzetközi Könyvvásár díját "életművéért, amelyben igyekezett összebékíteni saját tapasztalatait a történelem és a közép-európai kultúrák kollektív emlékezetével".

A spanyol ajkú világ legjelentősebb könyvvásárának díját, a latin eredetű nyelvek egyik legjelentősebb irodalmi elismerését - a vele járó 150 ezer dollár (36 millió forint) jutalommal együtt - november 29-én, a mexikói rendezvény megnyitóján adják át a trieszti születésű 75 éves szerzőnek, akinek fő műve a Duna című nagyívű esszéregény.

A trieszti egyetemen germanisztikát tanító, már szinte az összes jelentős irodalmi díjjal elismert, a Nobel-díj örök várományosának számító Magris műveit több mint 20 nyelvre fordították le. Az elismerésről értesülve az író kijelentette, hogy nagyon örül, mert biztos abban, hogy semmilyen más nyelven nem fogadták olyan jól a műveit, mint spanyolul.

A díjazott személyét hétfőn jelentették be a guadalajarai könyvvásár szervezői, a hét íróból, illetve irodalomkritikusból álló zsűri 39 jelölt közül választotta ki a győztest. A díjat tavaly Yves Bonnefoy francia költő kapta.

A guadalajarai Fiera Internacional del Libro (FIL) díját 1991-ben alapították a spanyol, katalán, galíciai, olasz, román és portugál nyelven alkotó kortárs szerzők kiemelkedő munkásságának elismerésére.