eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kijev különleges partneri státust kér a NATO-tól

Kijev különleges partneri státust akar a NATO-tól, amelyet már az észak-atlanti szövetség e heti walesi csúcstalálkozóján meg szeretne kapni - jelentette be Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány szerdai kijevi ülésén.

Emellett Ukrajna azt kívánja elérni, hogy az Egyesült Államok "kulcsfontosságú szövetségesi" státust biztosítson számára.

Jacenyuk szavai szerint helyes döntés lenne, ha a NATO felvenné Ukrajnát tagjai sorába.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány a parlament elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, amelyben Ukrajna megszünteti semleges státusát, és felújítja NATO-csatlakozási felkészülését.

A kormányfő leszögezte továbbá, hogy Ukrajnának új védelmi doktrínára van szüksége, amely Oroszországot agresszornak minősíti.

"Oroszországról ki kell mondani a dokumentumnak, hogy az elsődleges és egyetlen agresszor állam, amely Ukrajna területi épségét fenyegeti" - fogalmazott.

A miniszterelnök közölte, hogy Ukrajna hozzálát a "Fal" elnevezésű projekt megvalósításához, az orosz-ukrán határ teljes hosszának elkerítéséhez.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a Kijevtől északkeletre lévő Csernyihiv megyében már megkezdték az orosz-ukrán határ erősítését: árkokat ásnak, és valódi falat terveznek felhúzni.

Jacenyuk a harcok sújtotta kelet-ukrajnai terület helyreállításának költségét most mintegy 8 milliárd dollárra becsülte. Megjegyezte, hogy két hónappal ezelőtt, a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városának felszabadításakor ezt a kárt még Hrivnyában becsülték szakértők 8 milliárdra. (Egy dollár most körülbelül 13 hrivnya).

A kormányfő kijelentette, hogy a kabinet még szeptemberben jóváhagyja Ukrajna és az Európai Unió társulási szerződésének végrehajtására vonatkozó nemzeti tervet. Ez szavai szerint a stratégiai reformok végrehajtásának konkrét terve, amely tartalmazza mikor és milyen jogszabályi változtatásokat készül a kabinet jóváhagyni, illetve a parlament elé terjeszteni.

A kormánynak az energetikai szférát érintő terveire rátérve Jacenyuk bejelentette, hogy a kabinet döntést hozott új reaktorblokkok építésére az ukrajnai atomerőművekben.

"Még az idei év végéig partnereket készül szerezni a terv végrehajtásához a kabinet" - tette hozzá a miniszterelnök.

Elismerte, hogy jelenleg Ukrajna a nukleáris üzemanyag tekintetében Oroszországtól függ. Kiemelte, hogy Kijev viszont folyamatosan keresi a diverzifikáció lehetőségét. Emlékeztetett arra, hogy már aláírtak egy szerződést az amerikai Westinghouse vállalattal nukleáris fűtőanyag-szállításról. Az Ukrajna által az amerikai vállalattól vásárolt mennyiség a kormányfő szavai szerint hamarosan jelentősen növekedni fog.

Jacenyuk beszámolt arról is, hogy Ukrajna egymillió tonna szén megvásárlásáról kötött szerződést a Dél-Afrikai Köztársasággal. Az első szenet szállító hajó hamarosan elindul Ukrajnába.

"Az oroszbarát szakadárok szétbombázták Kelet-Ukrajnában a legfontosabb szénbányákat, amelyek eddig az ukrajnai villamos erőművek számára termelték a fűtőanyagot" - fogalmazott a kormányfő hangsúlyozva, hogy ezért kényszerül most Ukrajna külföldről, a hazainál magasabb áron szenet behozni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×