eur:
393.57
usd:
368.17
bux:
66151.64
2024. április 24. szerda György

Izraeli katonai hírszerző: Jeruzsálem alábecsülte a palesztin harcosokat

Izrael alábecsülte a Hamász szélsőséges palesztin szervezet harcosait, és nem számított rá, hogy a Gázai övezetben indított Erős Szikla hadművelet 50 napig eltart majd - mondta az izraeli katonai hírszerzés magas rangú illetékese.

"Azt gondoltuk, kevesebb időbe telik, amíg megértik, mi történik, de tévedtünk. Hiba csúszott taktikai számításainkba" - magyarázta Tel-Avivban az izraeli sajtó munkatársainak a név nélkül nyilatkozó tisztségviselő.

A katonai hírszerzés munkatársa ezzel párhuzamosan fejet hajtott a Hamász tagjainak magas színvonalú katonai képzettsége előtt. "Meglehetősen csiszoltak és jól képzettek" - mondta a tisztségviselő, és említést tett egy tengeri kommandó támadásáról, amikor a palesztin szervezet tucatnyi tagjának sikerült partra szállni egy izraeli partszakaszon, mielőtt a hadsereg lecsapott volna rájuk. "Nyilvánvalóan a Gázai övezeten kívül képezték ki őket, de nem vagyunk meglepve" - tette hozzá.

"Azt gondoljuk, hogy rossz állapotban vannak" - jegyezte meg a tisztségviselő, és megerősítette, hogy megsemmisítették a Hamász rakétaállományának kétharmadát, és több száz harcosukkal végeztek.

Az Erős Szikla hadművelet ötven napig, július 8-ától augusztus 26-ig tartott. Ez idő alatt a Gázai övezetben meghalt 2140 ember, 11 ezer pedig megsebesült.

Izraeli adatok szerint a műveletekben több mint 750 palesztin fegyverest öltek meg. A harcok során 66 izraeli katona halt meg, ez volt a 2006-os háború óta a legnagyobb arányú izraeli veszteség. Hat izraeli civil is életét vesztette.

A palesztinok csaknem 4500 rakétával támadták Izraelt, ebből mintegy 3600 lakatlan területen robbant fel, míg a Vaskupola rendszer 735 palesztin rakétát fogott el. Az ötven nap alatt az izraeli hadsereg a levegőből, a tenger felől, valamint tüzérségével és harckocsijaival 5263 célpontra mért csapást az övezetben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×