Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Határozottan kiállt az amerikai elnök Ukrajna egysége és a balti államok védelme mellett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barack Obama egy nappal a NATO-csúcs kezdete előtt azt mondta, hogy ami ma Ukrajnában történik aláássa azt a nemzetközi rendet, mely szerint a nemzetek és az emberek jogait nem lehet nyers erővel elvenni. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy miként soha nem fogadnák el a balti államok törvénytelen annektálást, ugyanígy nem fogadják el a Krím-félsziget vagy Ukrajna bármely más részének illegális elcsatolását. Barack Obama határozottan kijelentette, hogy NATO tagországként az alapszerződés ötödik cikkelye megingathatatlan és állandó védelmet biztosít a balti államoknak, akik soha nem maradnak egyedül.

Az amerikai elnök beszédében az egységes, szabad és békében élő Európa víziójáról beszélt.

"Amikor ma itt összegyűlünk, tisztában vagyunk vele, hogy ezt a víziót veszély fenyegeti az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt. Ez egy pimasz támadás Ukrajna, egy független és szuverén európai nemzet területi egysége ellen"

Barack Obama szerint mindez kihívást jelent a közös alapelvek ellen. Ezek között megemlítette a határok sérthetetlenségét, valamint a nemzetek azon jogát, hogy ők döntsenek a saját jövőjükről. Az amerikai elnök szerint ami ma Ukrajnában történik aláássa azt a nemzetközi rendet, mely szerint a nemzetek és az emberek jogait nem lehet nyers erővel elvenni.

"Ez forog ma kockán Ukrajnában és ezért állunk ma ki az ukrán nép mellett"

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy miként soha nem fogadnák el a balti államok törvénytelen annektálást, ugyanígy nem fogadják el a Krím-félsziget vagy Ukrajna bármely más részének illegális elcsatolását. Barack Obama határozottan kijelentette, hogy NATO tagországként az alapszerződés ötödik cikkelye megingathatatlan és állandó védelmet biztosít a balti államoknak, akik soha nem maradnak egyedül.

"Tehát ha eljönne az a pillanat, amikor fel kell tenni a kérdést: ki siet a segítségünkre, akkor tudják a választ: az Észak-Atlanti Szövetség, benne az Amerikai Egyesült Államok hadseregével."

Az amerikai elnök ezzel párhuzamosan sürgette a NATO-t, hogy segítsen megerősíteni Ukrajna haderejét és hagyja nyitva az ajtót új tagok előtt.