Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Finn külügyminiszter: sajnálatos, de érthető lenne a NATO-erők állandó baltikumi jelenléte

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár a katonai feszültség erősödősének "sajnálatos" példáját jelentené a NATO-erőknek a balti államokba való telepítése, mindazonáltal ez nagyon is érthető lenne a balti államok nézőpontjából - jelentette ki szerdán a finn külügyminiszter.

"A katonai feszültség fokozódása természetesen mindig sajnálatos (...) A NATO állandó baltikumi jelenléte azonban igazolható és szükséges, ezen országok nézőpontjából pedig nagyon is érthető lehet" - mondta Erkki Tuomioja az YLE közszolgálati rádiónak adott interjújában.

Mindhárom balti állam tagja a kollektív védelem elvére épülő észak-atlanti szövetségnek. Észtország, Lettország és Litvánia is határos Oroszországgal, és az ukrajnai válságban tanúsított orosz politika miatt mindhárman azt szeretnék, ha a NATO állandó katonai támaszpontokat létesítene a térségben.

Barack Obama amerikai elnök szerdán, a NATO walesi csúcstalálkozóját megelőző napon Észtországba utazott, ahol bejelentette, hogy az Egyesült Államok további katonákat és repülőgépeket küld a balti államba. Az amerikai légierő újabb egyenruhásai az ämari katonai támaszponton állomásoznak majd gyakorlatozási céllal, ha az amerikai törvényhozás jóváhagyja a lépést.

Finnország, amely mintegy 1380 kilométeres közös határon osztozik Oroszországgal, nem tagja a katonai szövetségnek. Tuomioja elmondta: Helsinki fő célja megakadályozni, hogy bármilyen olyan akcióra használják Finnország területét, amire bárki - Oroszország vagy más - ellenséges lépésként tekinthetne.