Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Európai Bizottsághoz fordult a liberális EP-frakció alelnöke Orbán Viktor beszéde miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz Pavel Telicka, az európai liberálisok európai parlamenti (EP-) frakciójának egyik alelnöke Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt - tudatta a frakció szerda délután a Facebookon.

A képviselőcsoport üzenete szerint a miniszterelnök kinyilvánította, hogy illiberális Magyarországot akar, Oroszország és Kína példáját követve, a pénzügyi válság és a versenyképesség növelésének ürügyével pedig megnyirbálta a sajtószabadságot és a hatalmi ágak egyensúlyát.

Telicka szerint ez az EU liberális demokratikus értékeinek "égbekiáltó elutasítása", amelyre válaszul arra szólítja fel a bizottságot, hogy "szegüljön szembe a Magyarországról érkező fenyegetéssel", vagy adjon magyarázatot, miért nem tesz semmit.

"Meddig védi még (a miniszterelnököt) az Európai Néppárt frakciója, és mikor ítélik már el nyíltan, hogy egyik tagpártjuk azon dolgozik, hogy Magyarországot Kínához és Oroszországhoz tegye hasonlatosabbá?" - zárul a frakció Facebook-üzenete.

Orbán Viktor júliusban a 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor alkalmával, Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy az új magyar államszerveződés alapja a munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. Mint mondta: a világ azokat a rendszereket próbálja megérteni, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, talán nem is demokráciák, és mégis sikeresek. Itt említette példaként a többi között Kínát és Oroszországot. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy ez az illiberális állam nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé.