eur:
394.34
usd:
370.52
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az Európai Bizottsághoz fordult a liberális EP-frakció alelnöke Orbán Viktor beszéde miatt

Írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz Pavel Telicka, az európai liberálisok európai parlamenti (EP-) frakciójának egyik alelnöke Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt - tudatta a frakció szerda délután a Facebookon.

A képviselőcsoport üzenete szerint a miniszterelnök kinyilvánította, hogy illiberális Magyarországot akar, Oroszország és Kína példáját követve, a pénzügyi válság és a versenyképesség növelésének ürügyével pedig megnyirbálta a sajtószabadságot és a hatalmi ágak egyensúlyát.

Telicka szerint ez az EU liberális demokratikus értékeinek "égbekiáltó elutasítása", amelyre válaszul arra szólítja fel a bizottságot, hogy "szegüljön szembe a Magyarországról érkező fenyegetéssel", vagy adjon magyarázatot, miért nem tesz semmit.

"Meddig védi még (a miniszterelnököt) az Európai Néppárt frakciója, és mikor ítélik már el nyíltan, hogy egyik tagpártjuk azon dolgozik, hogy Magyarországot Kínához és Oroszországhoz tegye hasonlatosabbá?" - zárul a frakció Facebook-üzenete.

Orbán Viktor júliusban a 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor alkalmával, Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy az új magyar államszerveződés alapja a munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. Mint mondta: a világ azokat a rendszereket próbálja megérteni, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, talán nem is demokráciák, és mégis sikeresek. Itt említette példaként a többi között Kínát és Oroszországot. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy ez az illiberális állam nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×