Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A francia kormány felfüggeszti az első Mistral hadihajó leszállítását Oroszországnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ukrán válság fejleményei miatt a francia kormány felfüggesztette az Oroszországnak eladott első, Mistral osztályú helikopterhordozó hajó októberre tervezett leszállítását - közölte szerdán a francia elnöki hivatal. A moszkvai védelmi minisztérium közleményében úgy válaszolt, hogy Oroszország "nem lát különösebb tragédiát" a francia lépésben.

"(Francois Hollande) köztársasági elnök megállapította, annak ellenére, hogy kilátásban van egy tűzszünet, ami még megerősítésre és végrehajtásra vár, a feltételek nem adottak ahhoz, hogy Franciaország engedélyezze az első helikopterhordozó leszállítását" - olvasható az elnöki közleményben.

Az Oroszország által a közelmúltban Ukrajna keleti részén végrehajtott akciók ellentétben állnak az európai biztonság alapjaival" - hangsúlyozta a francia elnöki hivatal a biztonsági tanács ülését követően, egy nappal a walesi NATO-csúcstalálkozó kezdete előtt.

Moszkva még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal két, Mistral típusú francia hadihajó megrendeléséről. Az első, a Vlagyivosztok leszállítása 2014 októberében esedékes.

Az ukrán válság miatt az uniós tagállamok július végén léptettek életbe gazdasági szankciókat Oroszországgal szemben, amelynek részeként a fegyverembargó export- és importtilalmat egyaránt jelent. A rendelet azonban az idén augusztus 1. előtt megkötött és érvényes szerződésekre nem vonatkozik, így a két Mistral hadihajóra sem.

Az utóbbi hetekben az amerikai és a brit diplomácia erős nyomást gyakorolt Párizsra annak érdekében, hogy halassza el az első hajó átadását, a francia kormány azonban ez idáig erre nem volt hajlandó.

Az ügylet ellen emelt szót még szerdán is Anthony Gardner, az Egyesült Államok uniós nagykövete az Európai Parlamentben. Ugyanakkor elismerte, hogy amennyiben az üzletet Párizs felmondja, jelentős szankciók érhetik Moszkva részéről. Az orosz állami beszerző vállalat, a Roszoboronexport augusztus közepén jelezte, hogy Moszkva a végösszeget csak azt követően fizeti ki Franciaországnak, ha a második hajót, a Szevasztopolt is leszállították. Ez 2015 novemberben esedékes.

A két helikopterhordozó Oroszországnak történő szállításáról 2011 júniusában írtak alá megállapodást Szentpéterváron a francia gyártó és az orosz beszerző vállalat képviselői. Az 1,2 milliárd eurós (374 milliárd forintos) ügyletről két év előkészület és alkudozás után állapodott meg Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök.

A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességgel rendelkeznek, alkalmasak csapatoknak a hadszíntérre szállítására, helikopterek vagy harckocsik hordozására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk. Ráadásul nagyon halk működésűek, és műanyagalapú testük teljes mértékben védi őket a mágneses vízi aknáktól.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közleményben tudatta: Oroszország számára nem jelent különösebb "tragédiát", hogy Párizs felfüggesztette a helikopterhordozó szállításáról szóló megállapodás teljesítését.

"A védelmi minisztérium nem lát ebben különösebb tragédiát, bár kétségtelenül kellemetlen a dolog, és bizonyos feszültségeket kelt a francia partnerekkel folytatott együttműködésben" - olvasható a tárca közleményében, amely hangsúlyozza, hogy a francia lépés nem befolyásolja alapvetően az orosz állami fegyverkezési program átalakítását.