eur:
393.12
usd:
367.06
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Obama Észtországba és a walesi NATO-csúcsra utazik

Az ukrajnai válság okozta biztonságpolitikai aggályok határozzák meg alapvetően Barack Obama amerikai elnök küszöbönálló észtországi látogatását, valamint a részvételével Walesben megtartandó NATO-csúcstalálkozót.

Az amerikai elnök, aki kedden indul el Washingtonból európai látogatására, Tallinnban szerdán a várakozások szerint megerősíti majd az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO kollektív védelme mellett. Ezzel nemcsak a három balti államot kívánja majd megnyugtatni, amelyekben jelentős lélekszámú orosz kisebbség él, hanem a szövetség többi keleti tagállamát is.

Tallinnban Obama a kétoldalú tárgyalásokon felül együttesen is megbeszélést folytat majd az észt, a lett és a litván elnökkel, valamint észt és amerikai katonákkal találkozik majd és fiatalok előtt beszédet mond.

Szerdán az elnök a walesi Newportba utazik tovább, ahol csütörtökön David Cameron brit miniszterelnökkel együtt felkeres majd egy iskolát, majd délután részt vesz majd a NATO vezetőinek tanácskozásán, az első nap Afganisztán lesz a téma és összeül a NATO-Ukrajna bizottság is, amelyen Kijevet Petro Porosenko ukrán elnök képviseli majd.

A csúcs második napjának témája a NATO és a transzatlanti kapcsolatrendszer jövője lesz. Ezen a tanácskozáson új ország nem kap meghívást a szövetségbe.

Pénteken az amerikai elnök, akit európai látogatására elkísér majd John Kerry külügy és Chuck Hagel védelmi miniszter is, sajtóértekezletet tart, majd visszaindul az Egyesült Államokba.

Charles Kupchan, a fehér házi Nemzetbiztonsági Tanács európai ügyekben illetékes főigazgatója szerint az elnöki utazást alapvetően három témakör fogja meghatározni. Az első ukrajnai orosz fellépésre adandó válasz, amelynek keretében Kijevet politikai és biztonsági (egyebek között modernizálási, kiképzési és kiberbiztonsági) támogatásban kell részesíteni, intenzívebbé téve a NATO garancianyújtási erőfeszítéseit mind a szövetség határain belül, mind azokon kívül.

A második az afganisztáni ISAF-missziótól a határozott támogatás missziójához való átmenet lesz, amelyben az amerikai csapatok és a partnerországok erői az összecsapásokban vállalt vezető szerep helyett a tanácsadásra és a kiképzésre fognak összpontosítani.

A harmadik a NATO-nak globális biztonsági csomóponttá való átalakítása lesz, az Afganisztánban kialakult partnerségekre támaszkodva, a kiképzést és intézményfejlesztést eszközként felhasználva a nagyon széles alapú biztonság megerősítéséhez. Ez Kupchan reményei szerint magában foglalja majd a NATO-nak az iraki és szíriai színtéren való szerepvállalását és egy új afrikai NATO-fellépést is.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×