Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama Észtországba és a walesi NATO-csúcsra utazik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ukrajnai válság okozta biztonságpolitikai aggályok határozzák meg alapvetően Barack Obama amerikai elnök küszöbönálló észtországi látogatását, valamint a részvételével Walesben megtartandó NATO-csúcstalálkozót.

Az amerikai elnök, aki kedden indul el Washingtonból európai látogatására, Tallinnban szerdán a várakozások szerint megerősíti majd az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO kollektív védelme mellett. Ezzel nemcsak a három balti államot kívánja majd megnyugtatni, amelyekben jelentős lélekszámú orosz kisebbség él, hanem a szövetség többi keleti tagállamát is.

Tallinnban Obama a kétoldalú tárgyalásokon felül együttesen is megbeszélést folytat majd az észt, a lett és a litván elnökkel, valamint észt és amerikai katonákkal találkozik majd és fiatalok előtt beszédet mond.

Szerdán az elnök a walesi Newportba utazik tovább, ahol csütörtökön David Cameron brit miniszterelnökkel együtt felkeres majd egy iskolát, majd délután részt vesz majd a NATO vezetőinek tanácskozásán, az első nap Afganisztán lesz a téma és összeül a NATO-Ukrajna bizottság is, amelyen Kijevet Petro Porosenko ukrán elnök képviseli majd.

A csúcs második napjának témája a NATO és a transzatlanti kapcsolatrendszer jövője lesz. Ezen a tanácskozáson új ország nem kap meghívást a szövetségbe.

Pénteken az amerikai elnök, akit európai látogatására elkísér majd John Kerry külügy és Chuck Hagel védelmi miniszter is, sajtóértekezletet tart, majd visszaindul az Egyesült Államokba.

Charles Kupchan, a fehér házi Nemzetbiztonsági Tanács európai ügyekben illetékes főigazgatója szerint az elnöki utazást alapvetően három témakör fogja meghatározni. Az első ukrajnai orosz fellépésre adandó válasz, amelynek keretében Kijevet politikai és biztonsági (egyebek között modernizálási, kiképzési és kiberbiztonsági) támogatásban kell részesíteni, intenzívebbé téve a NATO garancianyújtási erőfeszítéseit mind a szövetség határain belül, mind azokon kívül.

A második az afganisztáni ISAF-missziótól a határozott támogatás missziójához való átmenet lesz, amelyben az amerikai csapatok és a partnerországok erői az összecsapásokban vállalt vezető szerep helyett a tanácsadásra és a kiképzésre fognak összpontosítani.

A harmadik a NATO-nak globális biztonsági csomóponttá való átalakítása lesz, az Afganisztánban kialakult partnerségekre támaszkodva, a kiképzést és intézményfejlesztést eszközként felhasználva a nagyon széles alapú biztonság megerősítéséhez. Ez Kupchan reményei szerint magában foglalja majd a NATO-nak az iraki és szíriai színtéren való szerepvállalását és egy új afrikai NATO-fellépést is.