Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már szeptemberben lemondhat kormányfői posztjáról Donald Tusk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Tanács elnökévé választott Donald Tusk már szeptemberben lemondhat miniszterelnöki tisztségéről - közölte kedden Malgorzata Kidawa-Blonska lengyel kormányszóvivő.

A szóvivőt a PiN lengyel magánrádió kérdezte Tusk távozásának lehetséges időpontjáról. Az Európai Tanács jelenlegi elnökének, Herman Van Rompuynek a megbízatása november 30-án jár le, Tusk december 1-jén veszi át hivatalát.

Várakozások szerint Ewa Kopacznak, a lengyel szejm (alsóház) jelenlegi elnökének, a kormányzó Polgári Platform (PO) alelnökének van a legnagyobb esélye arra, hogy a következő lengyel miniszterelnök legyen.

A Gazeta Wyborcza című lengyel lap keddi számában azt írta, hogy változás történhet egyes miniszteri posztokon, így új pénzügyminisztere és infrastrukturális és fejlesztési minisztere lehet Lengyelországnak. Mateusz Szczurek jelenlegi pénzügyminisztert Jan Krzysztof Bielecki egykori miniszterelnök, Tusk tanácsadója válthatja, Elzbieta Bienkowska infrastrukturális és fejlesztési miniszter, miniszterelnök-helyettes posztja pedig azért ürülhet meg, mert a miniszter asszony uniós biztos lehet Brüsszelben - írta a lengyel lap.

Tusk hétfőn a lengyel közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy távozása az egész kormány lemondásával jár, és az új kormány összetétele a kijelölt miniszterelnök, az államfő és a szejm koalíciós tárgyalásaitól függ. A leköszönő kormányfő szerint átfogó változásokra lehet számítani.

Közölte, hogy december elsejével pártelnöki tisztségétől is megválik. Úgy vélte, optimális lenne, ha utóda - akárcsak ő - egyben a PO elnöke is lenne.