eur:
394.34
usd:
370.17
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

"Békefenntartókként érkeztek, aztán mindent leromboltak"

Fáradt ukránokkal és előrenyomuló szeparatistákkal találkozott a CNN riportere, ahogy átkelt a kelet-ukrajnai frontvonalon. Eközben a harcok folytatódtak, Oroszország továbbra is tagadja, hogy csapatokat küldött volna Ukrajnába.

Levert és kimerült, a fáradtságtól vörös szemű ukrán katonákat látott a CNN riportere a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, akik nem kívántak nyilatkozni. A riportban viszont megszólal az oroszbarát szakadárok fogságába esett egyik ukrán katona.

Mint mondja, társaik megmentésére érkeztek, rengeteg embert vesztettek és fogságba estek, majd egyik fogva tartója kérdésére elismeri, hogy nem érte meg.

A szeparatisták által ellenőrzött romos falvak egyik lakosát is megszólaltatták:

"Az ukrán tüzérség találata rombolta le a tetőt. Bár ukrán vagyok, ám úgy látom, mégsem lehet hazudni a saját népednek. Az ukránok békefenntartókként érkeztek, aztán gyilkolni kezdtek, lerombolták az egész régiót" - mondta az idős férfi.

Eközben a harcok folytatódtak, Petro Porosenko ukrán államfő szerint Oroszország "közvetlen és nyílt" agressziót indított Ukrajna ellen, ami jelentősen megváltoztatta az erőegyensúlyt az ukrán fegyveres erők kárára a harctéren. Az ukrán hadsereg több pozíciót is elvesztett, például feladták a luhanszki repteret.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont azzal vádolta Kijevet, hogy saját lakosságát löveti, és nem akar tartalmas politikai párbeszédet folytatni a kelet-ukrajnai szakadárokkal, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig ismét hangsúlyozta, hogy nem lesz orosz katonai beavatkozás Ukrajnában.

Bár A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselőinek részvételével megkezdődött Minszkben a konfliktus békés lezárásának módjait kereső nemzetközi összekötő csoport ülése, az MTI egy neve elhallgatását kérő uniós diplomatára hivatkozva írt arról is, hogy a hét végére újabb szankciókat fogadhat el az Európai Unió Oroszországgal szemben. Angela Merkel német kancellár egy berlini sajtótájékoztatón szintén úgy látta, hogy ez a helyes lépés a közösség részéről.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×