eur:
392.84
usd:
367.95
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Orosz tévé: elárulták parancsnokaik az ukrán katonákat

Elárulták parancsnokaik az ilovajszki katlanból menekülő ukrán katonákat - legalábbis ezt mondták a Rosszija 24 orosz állami hírtelevíziónak a délkelet-ukrajnai szakadár fegyveresek fogságába került Donbasz nevű ukrán zászlóalj egyes tagjai.

A riport valószínűleg egyfajta válaszként született az UNIAN ukrán hírügynökség által múlt hét kedden közzétett videofelvételre, amelyben öt - Ukrajnában elfogott - orosz ejtőernyős kihallgatásáról számolnak be, s amelyben az orosz katonák közül többen is elmondták: Oroszországban hamis propaganda folyik az ukrajnai események kapcsán. A kihallgatott ejtőernyősök egyébként közölték: úgy tudták, hogy gyakorlatra vezénylik őket a határ menti térségbe, és sejtelmük sem volt arról, hogy eközben századuk átlépte az orosz-ukrán határt. Egyikük viszont kizártnak tartotta, hogy egy egész század "eltévedt" volna.

A Rosszija 24 mostani, hétfői anyagában az orosz hírtévé helyszíni tudósítója azt állította: a Donyeck közeli Ilovajszknál bekerített egység 108 emberét szerencsésnek lehet nevezni, mert élve kerültek ki a "húsdarálóból". Elmondása szerint az ukrán alakulat emberei parancsnokaik, és az ukrán vezetés által gyakorlatilag magukra hagyatva több napot töltöttek bekerítve.

Amikor a stábbal közölték, hogy a gyűrűből ki lehet vonulni a számukra elvileg létrehozott humanitárius folyosón, a hadoszlop elindult, de szinte alig telt el néhány perc, amikor minden oldalról golyók és lövedékek kezdtek el süvíteni. "A velem közölt információ szerint volt folyosó, kiengedtek bennünket" - kezdte mondanivalóját a Rosszija 24 kamerája előtt az ukrán Donbasz zászlóalj "Lermontov" azonosító elnevezést viselő megbízott parancsnok-helyettese. "Amikor azonban Mnohopillja és Cservonoszilszkij között leereszkedtünk a völgybe, kereszttűzbe kerültünk, irányítható páncélelhárító rakétákkal, 30 milliméteres gránátvetőkkel és deszantos páncélozott, lánckerekes harci járművek ágyújával, lőfegyverekkel lőttek ránk. Előttem négy jármű haladt, hátul három, végül csak kettő maradt" - számolt be az ilovajszki menekülésről az ukrán parancsnok-helyettes - aki ezek szerint mégis a katonáival volt.

A Rosszija 24 tudósítása szerint Lermontov azt is elmondta, hogy a támadásban szinte azonnal meghalt legalább 60 emberük, több tízen megsebesültek, sokan később vesztették életüket. A foglyul esett ukrán katonák a riport szerint csodálkoznak azon, hogy a délkelet-ukrajnai úgynevezett "terroristák" nem bánnak velük rosszul, ételt és orvosságot adnak nekik, miközben saját parancsnokaik gyakorlatilag becsapták őket és biztos halálra kárhoztatták őket. (Az ilovajszki összecsapásról szóló múlt heti ukrán beszámolók viszont teljesen más képet festettek az esetről: eszerint a szeparatisták előbb megígérték, hogy az ukrán katonák elmehetnek, majd mégsem engedték el őket, hanem tűz alá vették az elvonulni készülőket. Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes zászlóalj parancsnoka a Facebookon arról számolt be, hogy miközben a katonák a szakadárok által nyitott folyosón keresztül távozni akartak, a szeparatisták orvul rajtuk ütöttek.)

Egyébként a Rosszija 24 tudósítása szerint a délkelet-ukrajnai felkelők átadták a foglyul ejtett ukrán katonákat az úgynevezett donyecki népköztársaság belügyi-katonai szerveinek, amelyek mindannyiuk esetében megvizsgálják, háborús bűnt követtek-e el.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×