Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem ebolás a fertőzés gyanújával Svédországban kórházba került beteg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem Ebola-fertőzött a Nyugat-Afrikában terjedő halálos betegségre utaló tünetekkel Svédországban kórházba került férfi - közölték hétfőn a svéd egészségügyi hatóságok.

A svéd férfi a hétvégén került a stockholmi Karolinska Egyetem kórházába, ahol elkülönítve ápolják. Helyi lapok információi szerint a beteg nemrégiben Nyugat-Afrikában, a járvány gócpontjában járt. Állapotáról csak annyit tudni, hogy lázas.

A stockholmi városi tanács arról számolt be, hogy a férfit egészen addig kórházban fogják tartani, amíg meg nem tudják, mi okozza az Ebola-vírusra emlékeztető tüneteket.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint ezerötszázan haltak meg a kór következtében Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.