eur:
393.59
usd:
368.11
bux:
66311.1
2024. április 24. szerda György

Nem ebolás a fertőzés gyanújával Svédországban kórházba került beteg

Nem Ebola-fertőzött a Nyugat-Afrikában terjedő halálos betegségre utaló tünetekkel Svédországban kórházba került férfi - közölték hétfőn a svéd egészségügyi hatóságok.

A svéd férfi a hétvégén került a stockholmi Karolinska Egyetem kórházába, ahol elkülönítve ápolják. Helyi lapok információi szerint a beteg nemrégiben Nyugat-Afrikában, a járvány gócpontjában járt. Állapotáról csak annyit tudni, hogy lázas.

A stockholmi városi tanács arról számolt be, hogy a férfit egészen addig kórházban fogják tartani, amíg meg nem tudják, mi okozza az Ebola-vírusra emlékeztető tüneteket.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint ezerötszázan haltak meg a kór következtében Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×