eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkel: helyes lépés az újabb szankciók kidolgozása

Az ukrán válságban követett orosz politika fényében helyes lépés, hogy az Európai Unió újabb szankciókat dolgoz ki Moszkva ellen - jelentette ki a német kancellár hétfőn Berlinben.

Angela Merkel sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Oroszország elleni büntetőintézkedések a német gazdaságot is sújtják, de "az ideiglenesen jelentkező hátrányoknál" sokkal nagyobb veszélyt okozna válasz nélkül hagyni az orosz politikát.

A reakció elmaradása azt jelentené, hogy "következmények nélkül meg lehet változtatni az európai határokat, és katonai erővel rá lehet rontani más országokra" - mondta a kancellár.

Az EU összes tagállama egyetért abban, hogy az ukrán válságot nem lehet katonai eszközökkel megoldani, de "Oroszország magatartását nem lehet egyszerűen tudomásul venni" - emelte ki Anglea Merkel.

"Elkerülhetetlen az újabb szankciók kidolgozása, a belőlük fakadó lehetséges hátrányok pedig meg sem közelítik annak a következményeit, ha nem teszünk semmit" - tette hozzá.

A német kancellár a hét végén tartott uniós csúcs után azt mondta, hogy a büntetőintézkedéseket akkor terjesztik ki, ha a következő napokban nem javul a helyzet Ukrajnában.

A német cégek tavaly 36,1 milliárd euró értékben exportáltak Oroszországba, elsősorban gépeket, gépjárműveket és vegyipari termékeket. Oroszország részesedése a német kivitelben így 3,7 százalékos volt. A kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke 100 milliárd euró volt. A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) szerint 300 ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×