Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel: helyes lépés az újabb szankciók kidolgozása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ukrán válságban követett orosz politika fényében helyes lépés, hogy az Európai Unió újabb szankciókat dolgoz ki Moszkva ellen - jelentette ki a német kancellár hétfőn Berlinben.

Angela Merkel sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Oroszország elleni büntetőintézkedések a német gazdaságot is sújtják, de "az ideiglenesen jelentkező hátrányoknál" sokkal nagyobb veszélyt okozna válasz nélkül hagyni az orosz politikát.

A reakció elmaradása azt jelentené, hogy "következmények nélkül meg lehet változtatni az európai határokat, és katonai erővel rá lehet rontani más országokra" - mondta a kancellár.

Az EU összes tagállama egyetért abban, hogy az ukrán válságot nem lehet katonai eszközökkel megoldani, de "Oroszország magatartását nem lehet egyszerűen tudomásul venni" - emelte ki Anglea Merkel.

"Elkerülhetetlen az újabb szankciók kidolgozása, a belőlük fakadó lehetséges hátrányok pedig meg sem közelítik annak a következményeit, ha nem teszünk semmit" - tette hozzá.

A német kancellár a hét végén tartott uniós csúcs után azt mondta, hogy a büntetőintézkedéseket akkor terjesztik ki, ha a következő napokban nem javul a helyzet Ukrajnában.

A német cégek tavaly 36,1 milliárd euró értékben exportáltak Oroszországba, elsősorban gépeket, gépjárműveket és vegyipari termékeket. Oroszország részesedése a német kivitelben így 3,7 százalékos volt. A kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke 100 milliárd euró volt. A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) szerint 300 ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól.