Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormányt nevezett ki a thaiföldi puccsot végrehajtó katonai junta

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Főként a hadsereg tagjaiból álló kormányt nevezett ki a thaiföldi puccsot végrehajtó katonai junta - jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség.

"A miniszterelnök a hadsereg tagjaiba és egykori bürokratákba helyezte bizalmát" - kommentálta a történteket a The Nation című, thai és angol nyelvű napilap.

A Bhumibol Aduljadedzs thaiföldi király által vasárnap rendeletben jóváhagyott 32 tagú kabinet tagjainak közel egyharmadát magas rangú katonák teszik ki. Sajtóhírek szerint ők a juntát vezető, egy héttel ezelőtt kormányfőnek kinevezett Prajuth Csan-ocsa tábornok bizalmasai.

Az uralkodónak a héten még a miniszterek is jóvá kell hagynia, a szertartást a tervek szerint abban a bangkoki kórházban tartják majd, ahol a 86 éves királyt kezelik. A tábornok szövetségesei fogják vezetni egyebek mellett az igazságügyi, a külügyi és a kereskedelmi tárcát.

A hadsereg május 22-én, a hónapok óta tartó, huszonnyolc halálos áldozatot követelő kormányellenes utcai megmozdulások nyomán hajtott végre vértelen államcsínyt, őrizetbe véve az addigi miniszterelnököt, kormányának tagjait és a kormányellenes tüntetők vezetőit is. A hatalomátvételt azzal indokolták, hogy meg akarják előzni a további zavargásokat, és véget akarnak vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak.