Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gereben: csúnyán kitolt Putyinnal a nyugati világ

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Oroszország-szakértő szerint nem kell attól tartani, hogy Moszkva elzárja télen a gázcsapot Európa felé. Gereben Ágnes az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az orosz gazdaság ezt egyszerűen nem engedheti meg magának. A szakértő arra is rámutatott, hogy a nyugati világ nem tartotta be, amit 1989-90-ben ígért az akkori Szovjetuniónak, ennek is köszönhetőek Putyin mostani birodalombővítési törekvései.

Gereben Ágnes riogatásnak tartja azokat a nyilatkozatokat, amelyek szerint gáz nélkül maradnak az uniós országok a télre.

"Ezzel ijesztgetnek azok, akik úgy gondolják, hogy mindenben engedni kell az oroszoknak" - fogalmazott.

A külpolitikai szakértő több okot is említett a félelmeket cáfolva.

"Egyrészt csurig vannak a gáztárolók egész Európában. Másrészt az Ukrajnán keresztül korábban 80 százalékban érkező export ma már nagyjából 50-60 százalék körül van, tehát a többi forrás gőzerővel megindult. Amerika politikája összefüggésben áll ezzel is. Noha még most is törvény tiltja, hogy Amerikából exportáljanak kőolajat és földgázt, mert nagy a felhasználás, ezt hamarosan hatályon kívül fogják helyezni, mert a palagáz-kitermelés hatalmas robbanáshoz vezetett" - magyarázta a szakértő.

Gereben Ágnes szerint a Kínába történő orosz gázexport jóval kedvezőtlenebb az Európába irányuló kivitelnél, így Oroszországnak nincs sok választása.

"A rossz helyzetben lévő, magas infláció gyötörte, recesszió felé tartó orosz gazdaság nem mondhat le az európai export hasznáról" - hangsúlyozta a külpolitikai szakértő.

Gereben Ágnes arról is szót ejtett: az Egyesült Államok külpolitikája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök birodalomépítésbe kezdett.

"Az orosz elnök lépéseinek számos oka van, olyanok, amelyekért nem lehet Moszkvát hibáztatni. Az egyik ok az, hogy Putyin csalódott az Euroatlanti világgal való kapcsolatban. Számos gesztust tett, hogy őt magát és országát is elfogadja a nyugati világ, ám ez visszhangtalan maradt. Valójában a nyugati világ, amit ígért 1989-90-ben az akkori Szovjetuniónak, azt nem tartotta be" - fejtette ki a szakértő.

"A máltai viharban az öreg Bush azt mondta Gorbacsovnak, hogy nem vesszük fel a keleti országokat a NATO-ba. Hát úgy rohantunk be, hogy körül se néztünk. A mi részünkről érthető, hogy védelmet reméltünk és kaptunk, de ilyen ígéret rengeteg volt és szinte semmit nem tartottak be. Azt betartották, hogy a NATO csak kevés számú katonát állomásoztat a kelet-európai országokban - ezt most fogják felrúgni" - jegyezte meg Gereben Ágnes.

"Putyin sokat tett azért, hogy rész lehessen a szeretve-gyűlölt nyugati világnak és a nyugati világ csúnyán kitolt vele" - értékelte a szakértő.

Gereben Ágnes szerint a másik ok, ami miatt az orosz elnök birodalomépítése folytatódott, az az Amerikai Egyesült Államok külpolitikája volt, mert szorították, kényszerítették az Európai Uniót arra, hogy írják végre alá Ukrajnával a társult szerződést.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor