Ausztrália szigorított az Oroszország elleni szankciókon

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 1. 11:16
Megszigorította eddigi Oroszország elleni szankciót hétfőn Ausztrália, válaszul arra, hogy orosz katonák nyíltan megsértették Ukrajna szuverenitását.

Tony Abbott kormányfő hétfőn a parlamentben azzal vádolta Moszkvát, hogy arcátlan módon törekszik elszakítani Kelet-Ukrajnát az ország többi részétől. Hangsúlyozta, "Oroszország azt kockáztatja, hogy a nemzetközi közösség páriájává válik".

Szólt arról is, hogy eddig legalább 2500 ember halt meg a konfliktusban. Azt Oroszország indította, és Moszkvának kell felelősséget vállalni ezeknek az embereknek a haláláért. A miniszterelnök egyben kiemelte, hogy a szankciók bevezetése az Egyesült Államok és az Európai Unió hasonló lépéseivel összhangban történik.

Az újabb büntetőintézkedések kiegészítik az idén márciusban Ausztrália által már elrendelt pénzügyi és utazási korlátozásokat. A szankció tiltja újabb fegyverkereskedelmi megállapodások megkötését Oroszországgal, megakadályozza, hogy orosz állami bankok jelen legyenek az ausztrál tőkepiacon, valamint korlátozza a kereskedelmet az orosz és a krími olaj- és gáziparral.

Az ausztrál pénzügyi és utazási korlátozások hatálya alá pedig újabb 63 orosz és ukrán természetes, illetve 21 jogi személy került.