Washington, Párizs és Ban Ki Mun is tűzszünetet szorgalmaz

InfoRádió / MTI
2014. július 16. 08:46
Washington az egyiptomi javaslat kudarca ellenére továbbra is eltökélt abban, hogy tűzszünet jöjjön létre a gázai konfliktusban, amellyel kapcsolatban Laurent Fabius francia külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is mielőbbi fegyverszünetre szólított fel.

John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette, készen áll azonnal a térségbe utazni, ha az segítségére lesz az izraeli és a palesztin félnek abban, hogy tűzszünet jöjjön létre a harcokban, amelyekben hozzávetőleg kétszáz palesztin és egy izraeli lelte halálát.

"Továbbra is a tűzszünet elérésén fáradozunk" - mondta a washingtoni külügyminisztérium szóvivője helyi idő szerint kedden. Jen Psaki megjegyezte, noha az Egyesült Államok által terrorista szervezetnek tartott Hamásszal nincs közvetlen kapcsolatuk, "vannak olyan országok a térségben", amelyeknek van és Amerika "szóba áll velük". Nyomatékosította, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, mindazonáltal óva intett attól, hogy a légicsapásokat az izraeli hadsereg szárazföldi offenzívája kövesse.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sürgette a Hamászt, hogy fogadja el az Egyiptom által hétfőn tett tűzszüneti javaslatot. "A főtitkár minden felet arra szólít fel, hogy éljenek ezzel a diplomáciai lehetőséggel" - tolmácsolta a világszervezet vezetőjének véleményét az ENSZ egyik szóvivője New Yorkban. Jelezte, hogy Ban Ki Mun üdvözli és támogatja az egyiptomi kezdeményezést, és rendkívül nyugtalanítónak találja, hogy folytatódtak a harcok a pár órán át tartó egyoldalú izraeli tűzszünet után.

Izraelt és a Gázai övezetet uraló Hamászt is arra szólította fel a francia külügyminiszter, hogy léptessenek életbe tűzszünetet, ahogyan az az egyiptomi javaslatban szerepel. Laurent Fabius kedd este telefonon egyeztetett egyiptomi kollégájával, Számi Sukrival, és hangsúlyozta, hogy minden erőfeszítésnek az erőszak beszüntetésére, valamint a civilek védelmére kell irányulnia.