Vietnam már Tajvant is bírálja egy szigeten folytatott építkezései miatt

InfoRádió / MTI
2014. július 15. 17:07
Tajvant támadta a vietnami média kedden, miután Tajpejben közölték, hogy a dél-kínai-tengeri Tajping szigetén 2015-re elkészül az új, kiterjedt kikötőgát.

A Nansa/Spratly-szigetek legnagyobbikát 1946 végén foglalta el a Kínai Köztársaság, de a kínai polgárháborút követően Tajvanra menekült köztársasági kormány állandó jelenléttel csak 1956-tól biztosította be magát.

A csaknem másfél kilométer hosszú, 46 hektár területű sziget az egyetlen a Spratly szigetei közül, amelyen édes víz található. 2000 óta a tajvani parti őrség egysége állomásozik rajta. Repülőterén 2008 januárjában szállt le az első tajvani gép. A jelenleg is folyó építkezésekbe 2013 nyarán fogtak.

A vietnami média most arról írt, hogy az építkezés csak még összetettebbé teszi a dél-kínai-tengeri területi vitát. Vietnamban beszámoltak arról, hogy a fejlesztés révén a sziget kikötőjében a parti őrség hajói mellett akár egy 3 ezer tonnás haditengerészeti fregatt is kiköthet.

A vietnami nyelven Ba Binhként emlegetett sziget Vietnam területe, amelyet Tajvan illegálisan foglalt el - ismertették a hanoi álláspontot.

Michael Fuchs, a stratégiai és multilaterális ügyekért felelős amerikai helyettes külügyi államtitkár múlt pénteken javaslatot tett arra, hogy a tengeri területi vitákban érintett országok kössenek egyezséget, és önkéntesen fagyasszanak be minden olyan cselekményt, amely miatt csak elmélyülnének a viták és fokozódna a bizonytalanság a térségben.

A tajvani külügyi tárca erre válaszul leszögezte, hogy négy sziget felett szuverenitást gyakorol, és arra sürgette a szomszédos államokat, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, vitáikat pedig párbeszéd és tárgyalás útján rendezzék.

Peking kedden szintén reagált az amerikai javaslatra. Hung Lei külügyminisztériumi szóvivő Vietnamra és a Fülöp-szigetekre utalva azt hangoztatta, hogy egyes országok az 1970-es évektől kezdve törvénytelen módon elfoglaltak kínai területeket, s Kína ezeket az országokat több alkalommal is felszólította, hogy embereiket és berendezéseiket vigyék el onnan. Hozzáfűzte, Kína reméli, hogy "a régión kívüli országok" fenntartják semlegességüket a kérdésben, különbséget tesznek a helyes és a helytelen között és tiszteletben tartják az érintett országok erőfeszítéseit a térségi béke és stabilitás fenntartására.