Horvát lapok a szlovén választásokról: nem kizárt a kétharmados többség

InfoRádió / MTI
2014. július 15. 15:38
Nem kizárt, hogy kétharmados parlamenti többségre támaszkodó kormányt tud alakítani Miro Cerar, a vasárnapi szlovéniai parlamenti választás győztes pártjának vezetője - írták kedden a horvát lapok, elemezve a szavazás nyomán kialakuló politikai erőviszonyokat.

A Jutarnji List című horvát napilap szerint a második szlovéniai előre hozott választásból azt a következtetést lehet levonni, hogy azok a pártok nyertek, amelyek új arcokat tudtak felvonultatni, és ez kiváltképpen igaz Miro Cerar Pártjára (SMC), amely Szlovénia függetlenségének kikiáltása óta a legelsöprőbb győzelmet aratta, mindössze öt héttel megalakulása után.

A tekintélyes jogász, Miro Cerar vezette párt a szavazatok 35 százalékát gyűjtötte be, 36 mandátumra téve szert a kilencven fős nemzetgyűlésben, a Drzavni Zborban. A két garantált parlamenti hellyel rendelkező kisebbségi - magyar és olasz - képviselő soha nem vesz részt a választások előtti kampányban senki oldalán, de általában a kormányzó pártot támogatja, így a lap szerint a többségi kormányzáshoz tulajdonképpen csak 8 további mandátumra van szüksége az SMC-nek.

Cerartól azt várják - emlékeztet a lap -, hogy egyfajta, politikai erőket összekötő tényezőként áthidalja azt a szakadékot, amely az elmúlt tíz évben alakult a jobb- és a baloldal között. Vissza kell állítani a kulturált és civilizált párbeszédet, a toleranciát és az egymás iránti tiszteletet, amely Janez Drnovsek volt elnök távozása óta megszűnt a szlovén politikában - emeli ki a lap.

Cerar győzelme várható volt, de két meglepetéssel azért szolgált a választás: az egyik az újonnan alakult Egyesült Baloldal (ZL) sikere, a másik pedig a jobboldal, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) kudarca, amely ugyan a második legerősebb párt az országban, de alig 20 százalékos támogatottsággal, messze lemaradva a győztes mögött.

Cerar kormányába várhatóan meghívást kap a balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS), amely a harmadik helyen végzett, illetve meghívják az ötödik helyezett Szociáldemokratákat (SD). A lap azonban nem zárja ki, hogy a nyugdíjasok pártját mégsem hívják meg, mert köztudottan bomlasztó tényezőként hat mindenfajta kormány egységére. Számításba jöhet még koalíciós partnerként az Alenka Bratusek lemondott miniszterelnök által alapított balközép szövetség (ZAB), valamint a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) is - ez utóbbi növelhetné a kormány tekintélyét a jobbközépen politizálók körében. Nem valószínű, hogy kap meghívást a kormányba a hárompárti baloldali szövetség, mert radikalizmusa akadályozhatná a kormány munkáját.

Cerar pártjának, Bratusek szövetségének, illetve az SD-nek és az NSi-nek együtt 51 mandátuma lenne a parlamentben, a nyugdíjasok pártjával együtt pedig 61 képviselőjük lehetne, és ezzel már kétharmados többséget alkothatnának. Egy ilyen kormány a jobbközép SDS nélkül is meghozhatna bármilyen törvényt és keresztül vihetné Alenka Bratusek reformtörekvéseit is - írja a Jutarnji List.

Az Index.hr horvát internetes portál felhívja a figyelmet arra, hogy Cerar a választások előtti kampányában fogadkozott, felül fogja vizsgálni a Brüsszellel kötött megállapodást a közpénzek rendbetételéről és leállítja az állami tulajdonban lévő cégek privatizációját, amelyhez az EU azonban ragaszkodik. Elemzők ezért azt javasolják, hogy ne alakítson tisztán "baloldali koalíciót", és a kormányba vonja be a konzervatívokat is.

A Finance című gazdasági szaklap szerint Cerar számára az volna a legjobb, ha viszonylag kényelmes többségre tenne szert, és összefogna a Szociáldemokratákkal, az Alenka Bratusek Szövetségével és a kereszténydemokrata Új Szlovéniával, mert így nem riasztaná el a külföldi befektetőket, és nem okozna csalódást Brüsszelnek sem.