Az América Móvil megvásárolta a Telekom Austria többségi részesedését

InfoRádió / MTI
2014. július 15. 15:25
A mexikói América Móvil mobil távközlési vállalat megszerezte a Telekom Austria részvényeinek csaknem 51 százalékát.

Az América Móvil a július 10-én zárt nyilvános ajánlattételi időszakban a részvények 23,5 százalékát vásárolta fel átlagosan 7,15 eurós árfolyamon. A társaság már rendelkezett a Telekom Austria részvényeinek 27 százalékával.

Az ÖIAG (Österreichische Industrieholding AG) osztrák állami vagyonkezelő társaság a vétójogot biztosító 25 százalékos kisebbségi pakettet tartja meg tulajdonában, és szóvivője, Bernhard Nagiller keddi tájékoztatása szerint "továbbra is fontos szerepet kíván játszani a vállalat fejlődésében".

Az América Móvil tulajdonosa Carlos Slim két évvel ezelőtt szállt be a Telekom Austria tulajdonosai közé. A többségi pakett megszerzésével a mexikói milliárdos kelet-európai terjeszkedési terveit kívánja megvalósítani.

A Forbes magazin rangsora szerint Carlos Slim a Microsoft alapítója Bill Gates vagyonával nagyjából megegyező 78,9 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

A Telekom Austriának 23 millió ügyfele van Ausztriában, Szerbiában, Szlovéniában és Fehéroroszországban. Az América Móvil a legnagyobb latin-amerikai mobiltelefon szolgáltató konszern.