Õrizetbe vették Kubában a Nők Fehérben nevű ellenzéki csoport száz tagját

InfoRádió / MTI
2014. július 14. 12:46
Õrizetbe vették a kubai hatóságok a Nők Fehérben nevű ellenzéki csoport száz tagját Havannában, egy kormányellenes tüntetés alatt.

A politikai okokból bebörtönzötteknek szabadságot követelő tiltakozók komolyabb ellenállás nélkül adták meg magukat a rendfenntartó erőknek a vasárnapi megmozduláson.

A tüntetésen részt vevőkkel közel azonos számban ellentüntetők is megjelentek a helyszínen. Õk üdvözölték a tiltakozók elvezetését, és Raúl Castro Rúz kubai elnököt, valamint fivérét, Fidelt, a kubai forradalom atyját ünnepelték.

A Nők Fehérben nevű csoport az egyetlen olyan ellenzéki mozgalom, amelynek tüntetéseit megtűri a kubai kormány, rendezvényeiken letartóztatások is ritkán fordulnak elő.

A 2003-ban alakult szervezet kubai politikai foglyok családtagjaiból (feleségekből, édesanyákból és más női hozzátartozókból) áll. Tagjai csaknem minden vasárnap fehér ruhában, fehér kardvirággal vonulnak végig Havanna utcáin. Csendes tüntetéseikkel mindenekelőtt a politikai bebörtönzöttek kiengedését követelik.

Az utóbbi időben megnőtt a mozgalom tagjainak a száma, és szélesítik társadalmi bázisukat is. Ezzel viszont veszélyeztetik a kubai kormány legitimitását - magyarázta Manuel Cuesta Morúa ellenzéki aktivista.

Vasárnapi megmozdulását a csoport egy húsz évvel ezelőtti, tragikus menekülési kísérlet évfordulóján tartotta. 1994. július 13-án 37 kubai próbálta hajón elhagyni a szigetet, azonban járművüket négy kubai hajó tartóztatta fel. Szemtanúk szerint a menekülőket vízágyúval lőtték, hajójukat elsüllyesztették. Az utasok közül senki sem élte túl az incidenst, a halálos áldozatok között tíz gyermek volt. Miközben az áldozatok hozzátartozói a kubai kormányt okolták, Havanna balesetnek minősítette a történteket.