Nuland: az Egyesült Államok támogatja a szerb kormány reformtörekvéseit

InfoRádió / MTI
2014. július 14. 05:23
Az Egyesült Államok támogatja a szerb kormány "ambiciózus" reformtörekvéseit és a párbeszéd folytatását Koszovóval - jelentette ki Victoria Nuland, az európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes vasárnap Belgrádban.

A szerb közszolgálati televízió honlapjának híradása szerint Nuland az Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta: "Az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy Belgrád és Pristina kapcsolata teljes mértékben rendeződjön."

A politikus nem részletezte, hogy pontosan mit ért ezen a rendezésen. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenné válását Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni.

Dacic a sajtónak azt mondta: a szerb külpolitika számára kiemelt jelentőséggel bír a jó viszony fenntartása és előmozdítása Washingtonnal. Úgy értékelte: ha az Egyesült Államok számára is fontos a nyugat-balkáni térség békéje és stabilitása, akkor közös pontokat kell találnia a két országnak.

Hozzáfűzte még, hogy Szerbiának - a régió legnagyobb országaként - éppen ez az érdeke.

Az amerikai külügyi államtitkár-helyettes a nap folyamán Pristinában is megfordult, ahol Szerbia és Koszovó viszonyának javításáról, a Nyugat-Balkán politikai jelenéről, továbbá a koszovói kormány és Washington kapcsolatának elmélyítéséről tárgyalt Atifete Jahjaga elnökkel és a kormányfői posztra számító politikusokkal.

Nuland - aki a napokban Horvátországba, Montenegróba és Albániába is ellátogatott - Szerbiából Macedóniába, majd Londonba és Brüsszelbe utazik.