Navracsics-látogatás Varsóban: a két ország érdeke egy független és demokratikus Ukrajna

InfoRádió / MTI
2014. július 14. 20:59
Lengyelországnak és Magyarországnak is érdeke, hogy Ukrajna független, demokratikus ország legyen, területi integritása sértetlen maradjon, és Kijev tartsa be az Európa Tanács kisebbségi jogokra vonatkozó konvencióit - állapították meg a két ország diplomáciai vezetői hétfőn Varsóban.

Erről a külgazdasági és külügyminisztérium tájékoztatta az MTI-t. Navracsics Tibor tárcavezető egynapos hivatalos látogatást tett a lengyel fővárosban, tárgyalásokat folytatott és munkaebéden vett részt Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel.

A miniszterek közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a két ország között nagyon kevés kérdésben van vita. Szó volt arról a pénzügyi alapról, amely lengyel és magyar civil szervezetek együttműködésére és támogatására, valamint a fiatalok csereprogramjára vonatkozik. A kétoldalú, nem kormányzati ifjúsági együttműködési programról szóló megállapodást 2014. január 29-én írta alá a két ország miniszterelnöke Budapesten. Az idei évre szóló alap 20-20 ezer euró volt országonként, a miniszterek most megállapodtak abban, hogy az összeget a jövő évre vonatkozóan 30-30 ezer euróra emelik.

A két nagykövetség a program keretében olyan terveket támogat, amelyek iskolák, nem kormányzati szervezetek, egyházi szervezetek együttműködését valósítja meg. Országonként minimum 1-1 szervezet pályázhat közös tervekkel valamelyik követségnél.

A varsói magyar nagykövetségre beérkezett és győztesnek nyilvánított kilenc idei pályázat megvalósulása ebben a hónapban kezdődött meg, és az év végéig befejeződik. A pályázók száma a nyerteseknél sokkal több volt.

Navracsics Tibor és Radoslaw Sikorski találkozóján Magyarország felvetette, hogy 2016 a magyar kultúra éve legyen Lengyelországban, amit a lengyel fél örömmel fogadott.

Navracsics Tibor lengyel partnerének a magyar-lengyel politikai kapcsolatok elkötelezett erősítésének elismeréseként és a kétoldalú kormányzati és diplomáciai, valamint a közép-európai és az Európa-politikai együttműködés fejlesztése terén Magyarországgal szemben képviselt tevékenységének elismeréseképpen a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári tagozatát adta át.

A magyar miniszter megkoszorúzta a varsói Óváros városfalán lévő, idősebb Antall Józsefnek állított emléktáblát. Idősebb Antall József a Teleki-kormány kormánybiztosaként, társaival együtt a II. világháború alatt, 1939 és 1944 között lengyel menekültek tömegeinek (katonáknak és civileknek) segített, így ők Magyarországon ellátáshoz, tanulási lehetőséghez juthattak.