EU-tisztújítás - A keletiek nem akarják az olasz külügyminisztert külpolitikai főképviselőnek?

InfoRádió / MTI
2014. július 14. 12:42
A közép- és kelet-európai EU-tagállamok egy csoportja "az utolsó pillanatban" kampányt kezdett annak megakadályozására, hogy Olaszország kapja az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségét, mivel szerintük Róma nem képvisel megfelelően kemény álláspontot Oroszországgal szemben - írta uniós diplomáciai forrásokat idézve a hétfői Financial Times.

A londoni üzleti napilap értesülései szerint a poszt egyik esélyesének tekintett olasz külügyminiszter, Federica Mogherini jelölése ellen Lengyelország és a három balti köztársaság indított kampányt, ezek az országok ugyanis a legeltökéltebb szószólói a Moszkva elleni kemény szankcióknak.

A Financial Times forrásai szerint a kezdeményezést más olyan tagországok is "hallgatólagosan támogatják", amelyek erőteljes szankciókat szorgalmaznak Oroszország ellen az ukrajnai válságban játszott orosz szerep miatt. Az olasz külügyminiszter jelölését ellenzők köre azután szélesedett, hogy Federica Mogherini meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt is az EU és az ázsiai hatalmak októberi milánói csúcstalálkozójára - írta a brit lap.

A Financial Times diplomáciai forrásai szerint ha sikerül megakadályozni az olasz külügyminiszter jelölését, akkor valószínűleg Radoslaw Sikorski lengyel és Carl Bildt svéd külügyminiszter jelöltségét is ki lehet zárni. Ebben az esetben Krisztalina Georgieva, a humanitárius segélyek szervezéséért felelős jelenlegi bolgár EU-biztos jöhetne szóba lehetséges konszenzusos jelöltként.

A brit lap szerint a kül- és biztonságpolitikai tisztség ügyében kibontakozott "csata" azért is került most előtérbe, mert egyre erősebbek az aggályok azzal kapcsolatban, hogy más fontos EU-tisztségekről - különösen az Európai Tanács elnöki posztjáról - sem sikerül egyezségre jutni konszenzus hiányában.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közölte a tagállami delegációkkal, hogy legalább a következő külügyi főképviselő személyéről meg kell állapodniuk az e héten esedékes EU-csúcson, mivel a poszt betöltője az új Európai Bizottságnak is tagja lesz - írta uniós forrásait idézve a hétfői Financial Times.