Adócsökkentést ígér a francia elnök

InfoRádió / MTI
2014. július 14. 17:52
Francois Hollande francia államfő több százezer adófizető számára adócsökkentést ígér a jövő évre.

Az idén és 2015-ben is "további erőfeszítéseket teszünk a középosztály számára" - fogalmazott hétfőn a köztársasági elnök a nemzeti ünnep alkalmából az országos televízióknak élőben adott hagyományos elnöki interjúban.

"Mégpedig úgy, hogy több százezer franciának kevesebb adót kelljen fizetnie" - tette hozzá.

Az elnök megerősítette az idénre tervezett adócsökkentést is, amelynek értelmében legalább 2 millióan már 2014-ben kevesebb adót fognak fizetni, egymilliónyian pedig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

A francia elnök, akinek népszerűségi mutatója a 10 százalék körül stagnáló munkanélküliség miatt nem javul, elismerte, hogy noha beindult a gazdasági növekedés, "az még túl törékeny, bizonytalan, sérülékeny".

Szerinte ugyanakkor vannak sikeres vállalatok, és a francia hozzáértés, a turisztikai színvonal, a mezőgazdasági termékek és a közoltatás mind olyan dolgok, amelyekre minden francia büszke lehet.

Elismerte, hogy tévedett, amikor a munkanélküliség növekedésének megállítását 2013 végére ígérte. "Azt mondtam, hogy megfordítjuk a tendenciát, minden erőnkkel és szándékunkkal ezen dolgoztunk, de még nem sikerült" - fogalmazott.