Végső nyugalomra helyezték Eduard Sevardnadze volt grúz államfőt

InfoRádió / MTI
2014. július 13. 22:40
Grúzok százai és külföldi állami delegációk vettek végső búcsút vasárnap Tbilisziben a hét elején elhunyt Eduard Sevardnadze volt grúz államfőtől.

A Szovjetunió utolsó külügyminisztereként ismertté vált politikust, aki július 7-én 87. életévében hunyt el néhai felesége, Nanuli Sevardnadze mellé temették el krcaniszi rezidenciáján, ahol az elnöki posztról való 2003-as távozása óta élt.

A tbiliszi Szentháromság Székesegyházban előzőleg megtartott, a helyi televíziók által élőben közvetített ortodox egyházi szertartáson a grúz állami vezetés több tagja mellett közel harminc ország képviseltette magát. A külföldi méltóságok között volt Hans-Dietrich Genscher volt német és James Baker volt amerikai külügyminiszter.

"Eduard Sevardnadze még a vereségben is győzedelmes volt. Ebben az értelemben az elnöki posztról való lemondása életének legnagyobb tette volt, amellyel győzedelmet aratott a történelem felett" - mondta a Szentháromság Székesegyházban fia, Paata Sevardnadze.

"Azért gyűltünk ma össze Isten házában, hogy tiszteletünket és csodálatunkat fejezzük ki egy olyan ember iránt, aki segített átalakítani az országát, Európát és minden bizonnyal a világot" - hangoztatta a ceremónián James Baker.

"A világnak olyan vezetőkre van szüksége, mint amilyen Eduard Sevardnadze volt" - tette hozzá.

Genscher beszédében úgy fogalmazott, hogy Sevardnadze "példát mutatott abból, hogyan kell jobbá tenni a világot".

"Kedves barátom, köszönöm neked, amit Európáért és a népünkért tettél" - mondta a volt német külügyminiszter egykori szovjet kollégájának a német egységhez való személyes hozzájárulására utalva.

Sevardnadze 1991-ig állt a szovjet diplomácia élén. A Szovjetunió széthullását követően hazatért Grúziába, ahol előbb az ottani államtanácsot, majd az ország parlamentjét vezette. 1995 novemberében választották meg Grúzia második államfőjének.

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök azt hangsúlyozta a szertartáson, hogy Eduard Sevardnadze hozzájárult Grúzia nyugatbarát irányvonalának kialakításához, egyúttal felidézte a NATO 2002-es prágai csúcstalálkozóját, amelyen elnökként hivatalosan bejelentette országa csatlakozási szándékát az észak-atlanti szövetséghez.

Múlt hétfőn bekövetkezett halálakor Vlagyimir Putyin orosz elnök az elsők között nyilvánított részvétet Sevardnadze családjának és a grúz népnek. Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, a Szovjetunió első és utolsó elnöke a grúz politikusnak a német egyesítésben, az európai ügyekben, a Kínával és az Egyesült Államokkal meglévő kapcsolatok rendezésében betöltött szerepét emelte ki első reagálásában.