Nyugodt körülmények között folyik a szavazás Szlovéniában

InfoRádió / MTI
2014. július 13. 14:22
Zökkenőmentesen zajlik az előre hozott parlamenti választás Szlovéniában, vasárnap 11 óráig a jogosultak 15,43 százaléka adta le voksát - tette közzé honlapján a szlovén központi választási bizottság.

Az 1 millió 714 ezer 476 szavazásra jogosult szlovén állampolgár 19 óráig adhatja le voksát a 17 párt, valamint választási lista egyikére Szlovénia 3140 szavazóhelyén és 32 diplomáciai külképviseleten. Mintegy 4 ezer levélszavazatra is számítanak.

A szlovén törvényhozás 90 mandátumáért 1134 jelölt verseng, 43 százalékuk nő. A jelöltek 69 százaléka arra számít, hogy újra bekerül a parlamentbe, közöttük a magyar kisebbségi képviselő, Göncz László is.

Az előre hozott szavazást azért tartják, mert Alenka Bratusek kormányfő elvesztette balközép irányzatú pártja, a Pozitív Szlovénia vezetéséért folytatott küzdelmet és május elején lemondott a miniszterelnöki posztról. 2012 óta a Bratusek vezette kormány volt a második kabinet, amely nem töltötte ki mandátumát.

Az ország Jugoszláviától való, 1991-es függetlenedése óta ez a hetedik parlamenti választás és egyúttal a második előre hozott választás.

A végleges és hivatalos eredményeket a levélszavazatok beérkezése és feldolgozása után teszik közzé várhatóan július 29-én. A Nemzetgyűlés alakuló ülését az előzetes tervek alapján augusztus 1-jén tartják, amikor az új képviselők leteszik esküjüket, és megválasztják a parlament elnökét.