Egy újságíró kémkedési ügye miatt vettek őrizetbe Azerbajdzsánban egy ismert emberi jogi aktivistát

InfoRádió / MTI
2014. április 30. 17:17
Az azerbajdzsáni hatóságok azért vették őrizetbe Leyla Yunus ismert emberi jogi aktivistát és férjét, hogy tanúként hallgathassák ki Rauf Mirgadirov újságíró kémkedési ügyében - közölte szerdán a bakui államügyészség.

Leyla Yunust, az Intézet a Békéért és a Demokráciáért nevű jogvédő szervezet (IPD) igazgatóját a férjével, Arif Yunus közismert politikai elemzővel együtt kedden állították elő a bakui repülőtéren, amikor éppen egy Dohába tartó repülőgépre szálltak volna fel.

A hatóságok házkutatást tartottak a házaspár otthonában és az IPD központjában is. Az azeri törvényhozás szerdán azt rótta fel Yunusnak, hogy megpróbált elmenekülni a kaukázusi országból.

Mirgadirovot, aki szintén az IPD-nek dolgozott, azzal vádolják a hatóságok, hogy az Azerbajdzsánnal ellenséges viszonyban álló Örményországnak kémkedett. Az újságírót akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújthatják, ha az ellene felhozott vádak beigazolódnak.

Yunus "emberhez méltatlannak" nevezte az azeri biztonsági erők eljárását. A házaspár kihallgatása után Arif Yunust állítólag "szívrohamhoz közeli állapotban" szállították kórházba.

A véleménynyilvánítás erősen korlátozott Azerbajdzsánban, ahol a rezsimet bíráló hangokat a hatóságok határozottan elhallgattatják. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa múlt héten megállapította: az egykori szovjet tagköztársaságban folytatódnak az igazságtalan és szelektív büntetőjogi eljárások az eltérő véleményt nyilvánítókkal szemben, beleértve az újságírók, bloggerek és aktivisták elleni fellépéseket.