Áradásokat okozott az amerikai délkeleti államokban a pusztító viharzóna

InfoRádió / MTI
2014. április 30. 17:35
Heves esőzéseket és áradásokat okozva vonult szerdán kelet felé a déli államokban az a tornádókat kavaró viharrendszer, amelynek következtében a hétvége óta 34-en vesztették életüket az Egyesült Államokban.

Rick Scott floridai kormányzó az irányítása alatt álló állam 26 megyéjében rendelt el szükségállapotot az özönvízszerű, óránként 2,5-7,5 centiméter csapadékot hozó esőzések miatt. A víz lakóházakat öntött el és autókat bénított meg. Több jármű vezetőit mentőosztagoknak kellett kiszabadítaniuk.

A meteorológiai előrejelzések nem zárják ki az újabb tornádók keletkezését. A keleti parton Virginiától Dél-Karolináig 2,5-12,5 centiméternyi esőre lehet számítani. A viharok várhatóan csütörtökön is folytatódnak majd.

A tornádók sújtotta hat állam közül a legsúlyosabban érintett Arkansas-ban és Mississippiben legkevesebb 27-en vesztették életüket és több mint 200-an sérültek meg. Haláleseteket jelentettek Oklahomából, Iowából, Alabamából és Tennessee-ből is.

Barack Obama elnök jelentős katasztrófa által sújtott területnek nyilvánította Arkansas államot és elrendelte a helyi mentési és helyreállítási erőfeszítések szövetségi támogatását.

Az államban több mint 2000 lakóház és 100 gazdasági létesítmény sérült meg. Az ideiglenes menhelyeken több ezer családot fogadtak be, miközben a mentőalakulatok túlélők után kutatnak az összedőlt épületek romjai alatt.