A lengyel pénzügyminiszter nem tartja kívánatosnak a zloty túlzott erősödését

InfoRádió / MTI
2014. április 30. 14:59
A lengyel kormány valószínűleg 3,8 százalékos GDP-növekedést feltételezve állítja össze a 2015-ös költségvetést - tájékoztatta szerdán a PAP hírügynökséget Mateusz Szczurek pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy a zloty túlzott mértékű felértékelődése károsabb lenne a gazdaságra nézve, mint leértékelődése.

A kormány 2014-2017-es előrejelzése szerint a GDP 2014-ben 3,3 százalékkal, 2015-ben pedig 3,8 százalékkal növekszik majd. "Semmi nem utal arra, hogy ez ne így történne" - jelentette ki Mateusz Szczurek a PAP lengyel hírügynökség által a 2014-2015-ös évek gazdasági kihívásairól rendezett konferencián.

(A lengyel gazdasági minisztérium szerdán kiadott havi rendszeres gazdasági jelentésében az idei évre 3,3 százalékra emelte GDP-növekedési előrejelzését a korábbi 3,0 százalékról. Az első negyedévben az előzetes adatok szerint évi 3,1 százalékkal nőtt a lengyel GDP, a fogyasztás pedig 2,2 százalékkal, ezen belül a lakossági fogyasztás 2,3 százalékkal. A beruházások az első negyedévben 3,9 százalékkal nőttek. Az inflációs előrejelzést a gazdasági minisztérium 1,2 százalékra csökkentette 2,0 százalékról.)

A szerdai varsói konferencián a költségvetési hány alakulásáról feltett kérdésre adott válaszában a pénzügyminiszter nem adott becslést arra nézve, hogy a hiány végül is mennyire térhet el a költségvetésben beállított maximumtól, mindössze annyit mondott, hogy "a deficit kisebb lesz a tervezettnél, de túl korai lenne megmondani, pontosan mennyivel".

A zloty túlzott mértékű erősödése károsabb lenne a lengyel gazdaság teljesítményére nézve, mint a kelet-európai politikai feszültségre visszavezethető gyengülése. "A magán- és a közszférára nézve a zloty gyengülése csak elenyésző veszélyt jelent (...) a kelet-európai feszültségre visszavezethető árfolyamnyomás miatt pedig nem kell aggódni" - jelentette ki a miniszter.

A pénzügyminisztérium már előteremtette az idei finanszírozási igény fedezetének 82 százalékát, a kincstár ezért májusban a szokásosnál kevesebb kötvényt fog kibocsátani - közölte a miniszter. "A kérdés az, hogy a 2015-ös finanszírozási igényből mennyit akarunk már most előteremteni, de ez az aktuális piaci kondícióktól és a keleti politikai helyzet alakulásától függ" - tette hozzá.

A pénzügyminiszter közölte, hogy minisztériuma a küladósság arányát az államadósságon belül 30 százalékra kívánja csökkenteni.
Az áfa-bevételek növekedése és az adóbeszedés hatékonyságának javulása azt jelenti, hogy 2016 elején már meg lehet kezdeni az áfa csökkentését - jelentette be. "Az egységes áfa lenne a legkényelmesebb számunkra, de ez nem azon múlik, hogy mi kényelmes a pénzügyminisztérium számára és mi nem" - mondta a miniszter. Jelenleg Lengyelországban 5, 8 és 23 százalékos áfa van érvényben.

Mateusz Szczurek a PAP hírügynökségnek adott interjúban bejelentette, hogy egy-két hónapon belül a kormány elé kerül a jegybanki törvény módosításának a tervezete, amelyben egyebek között szerepel a Monetáris Tanács tagjai számának 12-re emelése is.