Ukrán válság - Lviv nem adta fel olimpiai álmait

InfoRádió / MTI
2014. április 17. 20:20
Az ukrajnai válság eszkalálódásával egyre valószínűtlenebb, hogy Lviv (Lemberg) kapja meg a 2022-es téli olimpia rendezési jogát, de a szervezőbizottság egyelőre nem lép vissza a kandidálástól.

"A jelenlegi körülmények ellenére legalább az elnökválasztásig fenntartjuk ötkarikás álmainkat" - jelentette ki Szergej Goncsarov, a szervezőbizottság elnöke, aki hozzátette, a kialakult helyzetre való tekintettel minimálisra csökkentették tevékenységüket, továbbá felfüggesztették hirdetéseiket és média-megjelenéseiket.

Goncsarov elmondta, a május 25-i elnökválasztás után a szervezőbizottság leül az ország új vezetőjével tárgyalni, hogy érdemes-e életben tartani a pályázatot, mert csak akkor van értelme versenyben maradni, ha egyrészt van esély a sikerre, másrészt az ország valóban képes lenne az elvárásoknak megfelelően megrendezni a játékokat.

"Továbbra is meg vagyok győződve arról, hogy a játékok nagy gazdasági és politikai hatással lennének Ukrajnára. Segíthetné az európai integrációnkat, amely most nagyon fontos lenne" - mondta Goncsarov.

A 700 ezer lakossal rendelkező nyugat-ukrajnai Lviv mellett Krakkó Zakopanéval és a szlovákiai Jasnával közösen, Peking Csangcsiakou várossal együtt, továbbá Kazahsztánból Almati és a norvég főváros, Oslo kandidál. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága júliusban csökkenti a pályázók számát.