Obama és Merkel csapatai visszavonására szólította fel Moszkvát

InfoRádió / MTI
2014. április 11. 08:02
Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait az ukrán határ térségéből - közölte helyi idő szerint csütörtök este a Fehér Ház.

Az amerikai elnök a texasi Austinból Washingtonba tartva, különgépének fedélzetéről telefonon beszélt a német kancellárral a kelet-ukrajnai helyzetről, ahol szakadárok, "a jelek szerint Moszkva támogatásával", "összehangolt kampányt folytatnak", amelynek célja az izgatás, a szabotázs, valamint az ukrán állam aláásása és destabilizálása - derül ki a közleményből.

A két vezető eszmecserét folytatott az ukrán, az orosz és az amerikai külügyminiszter, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottjának küszöbönálló európai találkozójáról is. Obama és Merkel emellett méltatta az ukrán kormány erőfeszítéseit arra, hogy előrelépést tegyen az alkotmányreform, a decentralizálás és a demokratikus választások biztosításának területén. Kiemelték annak fontosságát is, hogy a nemzetközi közösség hathatós pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának.

A közlés szerint Obama elnök hangsúlyozta annak szükségességét, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és más nemzetközi partnerek készek legyenek újabb szankciókkal fogadni a további orosz eszkalációt.

Az elnök és a kancellár folytatni kívánja a megbeszélést Merkel közelgő washingtoni látogatása alatt - áll a közleményben.