Nyolcmilliárd egy kínai porcelántálkáért

InfoRádió / MTI
2014. április 9. 05:17
Soha nem látott összegért, 281 millió hongkong dollárért (36 millió amerikai dollár) kelt el egy több mint 500 éves kínai porcelántálka kedden Hongkongban egy árverésen.

A kereken nyolcmilliárd forintnak megfelelő összeg a legmagasabb ár, amelyet valaha is fizettek egy kínai porcelánért.

A mindössze 8 centiméter átmérőjű, fül nélküli ivóedényt egy kínai újgazdag, a taxisofőrből milliárdossá lett sanghaji Liu Ji-csien vásárolta meg az árverést szervező Sotheby's aukciósház közlése szerint.

A díszítése okán "csirkés csésze" néven ismert ivókupa a Ming dinasztia, ezen belül Csenghua császár uralkodása (1465-1487) idején készült. A borivóedényen egy kakas, egy tyúk és a csibéik figurája látható egy sárga liliomokkal és vörös rózsákkal teli kertben.

Csenghua császárhoz kötődik a kínai porcelángyártás második virágkora, amikor nagyon finom csészék és edények készültek madár-, virág- és bogárábrázolásokkal, zománcszínekkel fehér alapon.

A Ming korabeli csirkés csészékből csak 14 maradt fenn, s ezekből is csak három van magánkézben, a többi a világ nagy múzeumban található, vagyis magánkereskedelemben szinte lehetetlen ilyenhez hozzájutni.

A kedden Hongkongban eladott, egy európai magángyűjteményből származó edényke 1999-ben 3,7 millió dollárért, akkor elképesztőnek számító áron cserélt gazdát, vagyis piaci értéke 15 év alatt tízszeresére nőtt.

A régi kínai porcelánokhoz gyakran legendák sokaság fűződik, áhítat tárgyát képezik, ezért sokszor másolják is őket.

A kínai porcelánok világában a korábbi rekordot egy Csien-lung, a Csing dinasztia legjelentősebb császárának korából (1735-1796) származó porcelánedény tartotta 2010-ben elért 252,66 millió hongkongi dolláros (7,2 milliárd forint) árával.

Az eddigi legdrágább Ming dinasztiabeli porcelán egy kék-fehér váza volt, amely 168,66 millió hongkongi dollárért (4,8 milliárd forint) cserélt gazdát 2011-ben.

A csirkés csésze vásárlója, a középiskolából kimaradt és a fiatal, a sanghaji tőzsdén meggazdagodott, ma egy egész vállalatbirodalmat vezető Liu Ji-csien 900 millió dollárra becsült vagyonával Kína 200. leggazdagabb embere a Forbes magazin szerint.

A Sotheby's alelnöke úgy tudja, hogy a borsos áron vásárolt tálkát Liu közszemlére teszi két sanghaji múzeumának egyikében, a Long Museumban, amelyet 2012-ben alapított feleségével, Vang Vejjel közösen.