eur:
394.04
usd:
369.56
bux:
65660.95
2024. április 23. kedd Béla

Szlovákiai Helsinki Bizottság: alaptalan a Zsák Malina Hedvig elleni vád

Alaptalannak tartja a Zsák Malina Hedvig ellen felhozott vádakat a szlovákiai Helsinki Bizottság, amely az MTI-nek hétfőn eljutatott közleményében a bizonyítékok tárgyilagos értékelésére szólítja fel a szlovák hatóságokat.

A szlovák főügyészség a múlt héten kezdeményezett vádemelést hamis tanúzás miatt Zsák Malina Hedvig ellen a nyitrai járásbíróságon. A nő ellen - akit vallomása szerint 2006-ban Nyitrán azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - 2007-ben azért indított eljárást a főügyészség, mert a rendőrség, arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta.

A vádemelési eljárás kezdeményezésével kapcsolatban kiadott közleményében a szlovákiai Helsinki Bizottság szolidaritását fejezte ki Zsák Malina Hedviggel, s meggyőződését hangsúlyozta, hogy a bírósági eljárás kizárólag felmentéssel érhet véget, mivel a vád véleményük szerint "nyilvánvalóan alaptalan." A szervezet felszólította az ügyben illetékes szlovák hatóságokat arra, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékokat egyenként és összességükben is józanul és tárgyilagosan értékeljék.

"Nyugtalanítónak tartjuk azt a szembeszökő ellentétet, amely a Zsák Malina Hedvig ellen elkövetett támadás habozó, súlyos eljárási hibákkal, elhamarkodott, politikailag befolyásolt következtetésekkel tarkított vizsgálata és az ő állítólagos hamis tanúzásának bizonyításába fektetett temérdek energia között feszül" - szögezte le Petőcz Kálmán, a szervezet elnöke. Hozzátette: sajnálják, hogy az új főügyész nem élt azzal a lehetőséggel, hogy megszüntesse a nyomozást a vádak megalapozatlansága miatt, hanem inkább Malina Hedvig "további zaklatásának, megfélemlítésének és megalázásának útját választotta."

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter később azzal vádolta meg a fiatal nőt, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

A szlovák kormány 2012 februárjában nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. Pozsony elismerte, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. Ugyanakkor a Malina Hedviggel szembeni eljárás csak idén januárban zárult le, s az ügy legutóbbi mozzanata a főügyészség által kezdeményezett vádemelési eljárás volt.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×