Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bejelentette lemondását a finn miniszterelnök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jyrki Katainen finn miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy júniusban távozik a miniszterelnöki posztról. Egyúttal jelezte, hogy szívesen töltené be valamelyik európai csúcspozíciót.

A belső konfliktusoktól terhelt, hatpárti finn kormánykoalíciót vezető Katainen egy európai választási kampányeseményen közölte, hogy nem pályázik pártja, a Nemzeti Koalíciós Párt elnöki tisztségére a párt júniusi kongresszusán. Ez egyúttal azt jelenti, hogy Katainen távozik a miniszterelnöki tisztségből.

Katainen elmondta, hogy nem indul az európai parlamenti választásokon és hazájában sem pályázik parlamenti mandátumra, de szívesen lenne az Európai Bizottság tagja vagy töltene be más, magas rangú nemzetközi tisztséget. "Például az (európai) bizottsági tagság vagy különleges feladatok a bizottságon kívül, ezek érdekelnének" - fogalmazott.

A 41 éves politikus tíz éve áll a konzervatív párt élén és 2011 óta vezeti a finn kormányt.

Katainen úgy vélekedett, "alkalmas időpontban" adja át a kormányzást, mert Finnország "jó úton van". A sokszínű finn koalíciót mindamellett ellentétek feszítik: egyik tagja, a Baloldali Szövetség a múlt hónapban kilátásba helyezte a kormányból való kivonulását a tervezett költségvetési megszorítások miatt.

Finn tömegtájékoztatási eszközök elképzelhetőnek tartják, hogy a politikus az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács elnöke szeretne lenni. Katainent az év elején több más politikus mellett az Európai Néppárt listavezetői tisztségének esélyesei között tartották számon, ám a konzervatív európai pártcsalád márciusban Jeane-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnököt választotta listavezetőjének.